Revizori iznijeli niz zamjerki: Za jedno vozilo kupili osam zimskih guma

M. M. B.
Revizori iznijeli niz zamjerki: Za jedno vozilo kupili osam zimskih guma

BANjALUKA - Iako čelnici Savjeta za državnu pomoć BiH na raspolaganju imaju samo jedno službeno vozilo, oni su u prošloj godini, u dva odvojena postupka, nabavili osam zimskih guma, za šta je izdvojeno 1.910 KM, navedeno je u revizorskom izvještaju Savjeta koji je uradila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Revizori su naveli da su ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila pomenute službe lani iznosili 10.675 KM.

- Od tog iznosa najviše novca je otišlo na kupovinu goriva i to 4.140 KM, dok je na materijal i usluge za održavanje vozila otišlo 2.348 maraka, a na nabavku auto-guma 1.910 KM - navedeno je u izvještaju revizora.

Prema Pravilniku Savjeta ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama, Savjet za državnu pomoć ima pravo na korišćenje jednog službenog vozila.

- Iako raspolažu jednim službenim vozilom, Savjet je u maju i oktobru sproveo dva odvojena direktna postupka nabavke osam zimskih guma u ukupnom iznosu od 1.910 KM. Iako su oba postupka u ukupnom iznosu u vrijednosti direktnog sporazuma, nije obrazložen razlog razdvajanja postupaka, kao ni potreba nabavke zimskih guma u ljetnom periodu - navedeno je u izvještaju Kancelarije za reviziju.

Revizori su u svojim preporukama naveli da Savjet treba da osigura pouzdane evidencije o upotrebi službenih vozila.

Revizori su imali i druge primjedbe na rad Savjeta za državnu pomoć, te su naveli da su ukupni izdaci članovima upravnih i nadzornih odbora, te drugih tijela iznosili 38.950 maraka neto.

- Ti troškovi odnose sa na izdatke za rad članova Savjeta. Uočeno je da su pojedini članovi Savjeta za državnu pomoć dobijali naknade i nakon isteka mandata - naglašeno je u revizorskom izvještaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana