Republika Srpska - Glas koji se čuje

Marina Čigoja
Republika Srpska - Glas koji se čuje

BANjALUKA - Odbor za proslavu 20. rođendana Republike Srpske, 9. januara 2012, usvojio je na sjednici u petak program svečane akademije koja će biti održana u dvorani "Borik" u Banjaluci pod nazivom "Republika Srpska - Glas koji se čuje", te logotip pod kojim će biti obilježen jubilej.

Kako saznaje "Glas Srpske", Odbor je odabrao konačna rješenja, usvojio scenario svečane akademije, te program i protokol proslave Dana i krsne slave Republike Srpske.

Odlučeno je da će toga dana na zgradi Banskog dvora biti prikazana veličanstvena predstava na otvorenom inspirisana 3D tehnologijom.   

- Ovaj značajan jubilej institucije Republike Srpske dočekuju u svom punom kapacitetu, osnažene i funkcionalne u službi svih svojih stanovnika. U proteklim godinama RS se nametnula kao značajan činilac u regionalnom povezivanju ekonomskih, privrednih, kulturnih, sportskih i svih ostalih vidova saradnje. Politika koja je urodila plodom dovela je RS u položaj ravnopravnog sagovornika i partnera čiji se stav konačno uvažava - naglasili su u Odboru.

U Odboru ističu da je upravo to bila inspiracija za naziv svečane akademije "Republika Srpske - Glas koji se čuje".

- Poslije godina u kojima smo pokušavali da se čuje i naš glas, koji je često bivao nadglasan, dobro vođenom politikom i zrelošću Republike Srpske danas se i naš glas čuje. Srpska je otvorena za saradnju, razvoj i nove ideje - kazali su u Odboru za proslavu Dana i krsne slave RS.

Kako je predviđeno usvojenim programom, poslije svečane akademije koja će biti održana u dvorani "Borik" u 13 časova, u Administrativnom centru Vlade RS biće održan svečani prijem koji organizuje predsjednik Srpske.

Iste večeri planirana je 3D projekcija na Kulturnom centru Banski dvor, tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijal RS.

Fasada Banskog dvora doživjeće vizuelne metamorfoze, a projekcija 3D mapinga biće emitovana šest časova.

Logotip proslave 20 godina Republike Srpske, koji prvi put javnosti predstavlja "Glas Srpske", sastoji se od elemenata zastave, odnosno crvene, plave i bijele boje i mape Republike Srpske.

Stilizovana traka predstavlja tok kretanja Republike Srpske ka budućnosti. Dinamičnim potezom je naznačen početak, koji se nastavlja i okružuje mapu Republike što naglašava važnost nacionalnog identiteta. 

Ovaj logotip biće korišćen tokom cijele 2012. godine, a urađena su i rješenja poštanskih marki sa jubilarnim datumom.

Odbor je u petak usvojio i budžet za obilježavanje jubileja.

Radio-televizija Republike Srpske 9. januara cjelodnevni program posvetiće proslavi 20. rođendana Republike Srpske.

Protokol 

Protokolom su kod predsjednika Srpske planirani brojni prijemi za ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Protokolom je predviđeno i polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske RS, polaganje vijenaca na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci i Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci, a u Modriči će biti položeno cvijeće na grob pokojnog predsjednika Srpske Milana Jelića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana