Regrutovanje vehabija u centru Sarajeva

Svjetlana Tadić
Regrutovanje vehabija u centru Sarajeva

Banjaluka - Vehabijski pokret u BiH regrutuje sve više sljedbenika, što pokazuje i skup u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, koji bi trebalo da bude alarm za akciju vlasti protiv te pojave, ocijenili su stručnjaci za bezbjednost i političari u RS.

Javna tribina pod nazivom "Ekstremizam, terorizam - obim i definicija" okupila je u subotu u BKC oko 400 pripadnika vehabijskog pokreta. Organizatori ove tribine su internet sajt "Spašena skupina" i Udruženje građana "Riznice dobra", a predavači su bili deklarisani pripadnici vehabijskog pokreta Nusret Imamović i Enes Čaušević, koji su propagirali ideologiju koja se kosi sa Ustavom BiH.

Imamović, koji važi za neformalnog vođu vehabijskog pokreta i koji je privođen u okviru akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči kod Brčkog i ispitivan u vezi sa terorističkim napadom na američku ambasadu u Sarajevu, na tribini je pozvao na uspostavljanje društva uređenog po šerijatskom pravu.

- Sekularisti su s obzirom na to da su držali čitavo ovo vrijeme vlast u svojim rukama, preko vlasti i preko zakonodavstva pokušali stvarno da razdvoje islam od šerijata. Oni koji znaju šta je islam, znaju da je to nemoguća stvar, jer ono što se odvoji od šerijata neće se više zvati islamom, je li tako? - upitao je je Imamović prisutne.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da je Imamović pozivom na uspostavljanje društva u BiH uređenog po šerijatskom pravu izrekao ono što većina Bošnjaka misli.

- Nažalost nijedan bošnjački političar nije rekao da se treba izboriti sa radikalnim islamom. To što se sve veći broj vehabija regrutuje u BiH trebalo bi da posluži kao alarm svim institucijama - istakla je Majkićeva.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da se ne smiju unedogled potcjenjivati bezbjednosne prijetnje koje dolaze iz vehabijskog pokreta.

- Nekoliko izvršilaca krivičnih djela koja su okvalifikovana kao terorizam bili su pripadnici i poklonici ovog pokreta. Haris Čaušević, koji je izvršio napad na policijsku stanicu u Bugojnu, te Mevlid Jašarević, koji je napao američku ambasadu u Sarajevu, su primjeri da bezbjednosne agencije u BiH hitno treba da se mobilišu - rekao je Ćeranić.

On je kazao da je skandalozno da se misionarski rad odvija u gradu gdje je sjedište najvažnijih bezbjednosnih institucija.

- Skup u Sarajevu je čista idoktrinacija određenih grupa mladih i zbog toga ga ne treba potcijeniti. Kroz ovakva predavanja se prvenstveno šire političke ideje i ciljevi, a ne vjera - kazao je Ćeranić.

Pokušali smo da saznamo ko je izdao objekat vehabijskim vođama, ali su u BKC juče rekli da niko iz rukovodstva nije u zgradi.

Zenica

Tribina "Ekstremizam, terorizam - oblik i definicija" bila je zakazana za juče u sali hotela "Rudar" u Zenici.

Udruženje "Selam" pozivalo je zainteresovane da prisustvuju tribini na kojoj su predavači takođe Imamović i Čaušević. U hotelu se na telefon juče niko nije javljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana