Rebalansi pred odbornicima

Vedrana Kulaga
Rebalansi pred odbornicima

BANjALUKA - Pandemija virusa korona u određenoj mjeri “zaledila” je rad lokalnih parlamenata širom Srpske, a ublažavanjem mjera su stvoreni uslovi da se odbornici, uz poštovanje preporuka, vrate na svoja mjesta, nadoknade zaostatke i pripreme podlogu kako bi sanirali posljedice koje je izazvao “kovid 19”.

Republički štab za vanredne situacije odobrio je u petak održavanje sjednica skupština u Gradišci, Donjem Žabaru, Novom Gradu, Stanarima, Palama i Milićima, a zeleno svjetlo iz Vlade Srpske za sjednicu gradskog parlamenta ranije je dobila i Banjaluka.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić potvrdila je da lokalnim zajednicama više ne treba odobrenje za održavanje sjednica, a mogu zakazivati i sjednice radnih tijela poštujući preporuke kako bi zaštitili javno zdravlje. Prema njenoj ocjeni, opštine i gradovi su dobro funkcionisali uprkos situaciji i servisirali su svoje obaveze.

- Postoje problemi, jer su budžeti i prihodi planirani na jedan način, a situacija je dovela do toga da su sredstva trošena drugačije i biće rađeni brojni rebalansi - istakla je Rešićeva.

Restrukturiranje gradskih finansija glavna je tema sjednice banjalučkog parlamenta, koja je zakazana za srijedu, te će odbornici razmatrati nacrt rebalansa budžeta, uz paket od osam tačaka vezanih za javne finansije.

O tome će i odbornici u Stanarima 28. maja. Osim rebalansa, na dnevnom redu su izvještaji Štaba za vanredne situacije i o stanju privrede.

- Zbog pandemije su smanjeni prihodi u odnosu na projekciju, a planiramo i izdvajanja za poljoprivredu i očuvanje radnih mjesta te je pripremljen i rebalans - potvrdio je za “Glas Srpske” načelnik Stanara Dušan Panić.

Istog dana na okupu će biti i odbornici u Novom Gradu.

- Na dnevnom redu nije rebalans, ali imamo odluke za pomoć privredi. Ostale tačke su kombinacija martovske i aprilske skupštine. Želimo da pristignemo planiranu dinamiku rada, rebalans je izvjestan jer je prihod samo u aprilu manji za oko 45 odsto - rekao je načelnik Miroslav Drljača za “Glas Srpske”.

U Milićima i Gradišci, gdje su već zasjedali i raspravljali o pitanju posljedica virusa korona, pred odbornicima će se naći redovne teme.

Skupštinsko zasjedanje u Prijedoru je najavljeno za 2. jun, a gradonačelnik Milenko Đaković je rekao da su pripremljena dokumenta koja su zaostala u prethodna više od četiri mjeseca jer “gradska uprava cijelu godinu nastoji da sazove redovnu sjednicu, ali se svaki put pojavljuje zahtjev za posebnu sjednicu”.

Uz dobijanje saglasnosti, nadležni su upozoreni da preduzimaju mjere zaštite s ciljem smanjenja mogućnosti prenošenja virusa korona. Obavezna je dezinfekcije prostora, korišćenje maski i rukavica, fizički razmak i sprečavanje većeg i dužeg socijalnog kontakta.

Nema reprezentacije

Odbornici u Istočnom Novom Sarajevu u petak su jednoglasno usvojili Program podrške privrednim subjektima čija je vrijednost oko 530.000 KM.

Načelnik Ljubiša Ćosić je izrazio nadu da će već na idućoj sjednici biti usvojen rebalans budžeta kako bi i za taj program obezbijedili novac.

- U potpunosti ćemo izbiti iz budžeta troškove reprezentacije, mobilnih telefona, a predložiću i da odbornici snize paušale, barem za ovu godinu i da vidimo za iduću - rekao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana