Reagovanja na odluku Ustavnog suda BiH: Pokušaj otimanja imovine Srpske, odluka politički motivisana

GS
Reagovanja na odluku Ustavnog suda BiH: Pokušaj otimanja imovine Srpske, odluka politički motivisana

BANjALUKA - Posljednja odluka Ustavnog suda BiH je pravno neosnovana, politički motivisana i predstavlja pokušaj otimanja imovine Republike Srpske, ocijenio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

On je upozorio da se ovom odlukom, upravljanje šumama pokušava prenijeti na nivo BiH, prenosi RTRS.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče  da nisu u skladu sa Ustavom BiH odredbe Zakona o šumama Republike Srpsk u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

 -S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH - izjavio je nakon sjednice Ustavnog suda registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da se političkom odlukom Ustavnog suda BiH o šumama od Republike Srpske otima više od 50 odsto teritorije i da će se taj „perfidni plan pokazati fatalnim po BiH“.

-Odluka Ustavnog suda BiH nije pravna, nego politička odluka, umotana u pravnu oblandu, kojom se Republici Srpskoj bukvalno otima više od 50 odsto teritorije, odnosno perfidno pokušava poništiti ne samo teritorijalni integritet Republike Srpske, nego i pravni subjektivitet Republike Srpske - istakao je Tegeltija.

On je ocijenio da je to „pokušaj da se Republika Srpska svede na nekakvu virtualnu tvorevinu koja nema svoju teritoriju niti pravni subjektivitet koji faktički ne postoji nikako drugačije nego na papiru“.

-Ovo treba posmatrati posebno u kontekstu opšteg političkog napada na Republiku Srpsku na svim poljima, od bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i nametanja zakona, preko otimanja i uzurpacije institucija od strane Željka Komšića i Bisere Turković, pa do otimanja teritorije preko Ustavnog suda BiH - naveo je Tegeltija.

On je ocijenio da je riječ o „perfidnom planu potpunog rušenja Republike Srpske“.

-Taj perfidni plan će se, siguran sam, na kraju ipak pokazati fatalnim, ne po Republiku Srpsku, nego po BiH. Republika Srpska nije odbranjena olovkom, nego životima najboljih sinova srpskog naroda, pa je, Bogami, neće olovkom ni rušiti“, poručio je Tegeltija.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da je nova odluka Ustavnog suda BiH svakako politička i predstavlja nastavak stvaranja atmosfere početka kraja državne zajednice BiH.

​On je naglasio da Ustavni sud BiH s ovom odlukom, nastavlja niz u donošenju svojih odluka, kao što su odluka koja se odnosi na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, potom i odluka koja se tiče koncesije Hidroelektrane „Buk Bijela“ kojima se pokušava na sve načine oduzeti imovina Republici Srpskoj i prenijeti na nivo BiH, odnosno želi se stvoriti unitarna BiH i ukinuti Republika Srpska.

Profesor Karan je ponovio da BiH nema svoju imovinu.

​On je ukazao da se Ustavni sud BiH, umjesto da čuva Ustav BiH, ponovo stavio u ulogu suda koji krši Ustav BiH, oduzima ustavna prava i na samom kraju, uništava državnu

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je povodom odluke Ustavnog suda BiH o šumama u Srpskoj, koje čine 70 odsto njene teritorije, da je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku.
 

Šarović je istakao da posljednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, predstavlja nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH, saopšteno je iz SDS-a.
 

-Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca - ocijenio je Šarović.

Prema njegovim riječima, u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske jasan i kaže da Srpska „štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose“.

-Da su šume zaista vlasništvo BiH, zar neko misli da Pedi Ešdaun 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske i stavio van snage Zakon o šumama Republike Srpske? - naveo je Šarović.

Predsjednik SDS-a rekao je da je Ustavni sud BiH prethodno državnom imovinom proglasio 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE „Buk bijela“, „Foča“ i „Paunci“ doveo u pitanje i pravo Republike Srpske na dodjeljuje koncesije.

-Sve ove odluke su vrlo opasan presedan - naglasio je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Ustavni sud BiH otimanjem imovine Republike Srpske udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i da je potrebno svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno.

-Odluka Ustavnog suda BiH kojom proglašava neustavnim pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, odnosno u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, nije pravni akt, nego političko nasilje - rekao je Borenović.

On je dodao da je postalo jasno da su ataci na Republiku Srpsku postali sve učestaliji, saopšteno je iz PDP-a.

-Prije nekoliko mjeseci imali smo odluku Ustavnog suda kojim se iz vlasničke strukture Republike Srpske izuzima poljoprivredno zemljište, sada već imamo otimanje šuma koji su ogroman resurs Srpske, ako znamo da je u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom. Ustavni sud svojim politički motivisanim odlukama pokušava da rasparča dio po dio Srpske - ocijenio je Borenović.

On je naveo da su ove odluke udar na teritorijalni integritet utvrđen Dejtonskim sporazumom.

-Utvrđeno je da Republika Srpska raspolaže sa 49 odsto BiH, što znači da na toj teritoriji raspolaže svim dobrima. Ustavni sud otimanjem imovine Srpske udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno -  zaključio je Borenović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana