Reagovanja iz RS na rezoluciju o BiH: Donesena pod pritiskom i neobjektivno

Srna
Foto: Evropski parlament

BANjALUKA- Rezolucija Evropskog parlamenta o BiH donesena je pod političkim pritiskom određenih političkih struktura i pokazuje da dio zemalja u EU ne sagledava objektivno stanje i da, u suštini, ne želi BiH u Uniji, poručili su političari iz Srpske.

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju o BiH u kojoj se, između ostalog, naglašava da je tempo pristupanja EU određen sprovođenjem reformi, te pozivaju međunarodni akteri da podrže OHR i da reaguju na „secesionističke napore rukovodstva Republike Srpske snažnijim i kredibilnijim pristupom“.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Mazalica smatra da je rezolucija Evropskog parlamenta o BiH donesena pod političkim pritiskom određenih političkih struktura, te da ono što je važnije jeste dogovor srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Mazalica je izjavio da poruke sa sastanka Dodik-Varhelji imaju mnogo veću težinu nego bilo kakve spekulacije i paušalne ocjene koje se odnose na navodnu secesionističku politiku Republike Srpske, te pozive međunarodnoj zajednici da reaguje.

-Predstavnici ministarstava spoljnih poslova nekih zemalja EU sa kojima sam razgovarao rekli su da bi BiH mogla da dobije kandidatski status ako se riješi pitanje zakona o sukobu interesa, o javnim nabavkama i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH - rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, rezolucija Evropskog parlamenta o BiH, u kojoj se pozivaju političi akteri da ostvare napredak u ostvarivanju 14 ključnih prioriteta, ali i da međunarodni akteri reaguju „na secesionističke napore rukovodstva Srpske“ donesena je pod političkim pritiskom određenih političkih struktura koje imaju ideološke predrasude prema BiH.

-Zbog toga dobijamo razne kvalifikacije koje ne bi trebalo da budu važne - kaže Mazalica.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da rezolucija Evropskog parlamenta o BiH pokazuje da dio zemalja u EU ne sagledava objektivno stanje i da, u suštini, ne želi BiH u Uniji.

-EU je duboko podijeljena po pitanju BiH, što govori i jučerašnje glasanje u Evropskom parlamentu o rezoluciji o BiH. To smo vidjeli i nedavno kada su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, iako su daleko iza BiH - naveo je Nešić.

On je napomenuo da Evropa, s jedne strane, kaže da BiH ne može biti

članica EU sa OHR-om, a onda podrži OHR i upotrebu bonskih ovlašćenja, saopšteno je iz DNS-a.

-Da li je njima normalno da u srcu Evrope postoji jedna suverena zemlja koja ima institucije, a istovremeno je i posljednji protektorat u svijetu - rekao je Nešić.

Prema ovoj rezoluciji, istakao je Nešić, „pomislili bismo da u FBiH teku med i mlijeko i da tamo nema problema“.

-Problemi u Federaciji - ćorsokak oko promjena Izbornog zakona i Ustava BiH koji traje punih 15 godina za njih nije problem, nego su se toga ovlaš dotakli. Pri tome, kočničari iz FBiH i oni koji koriste jezik mržnje za evropske parlamentarce nemaju izgleda imena i prezimena - rekao je Nešić.

Predsjednik DNS-a istakao je da je prirodno mjesto BiH u EU i da, bez obzira na njihovu volju da BiH prihvate ili ne prihvate, u zemlji treba graditi evropske standarde.

-Sama činjenica da smo ostali bez kandidatskog statusa, istovremeno je poruka EU njihovim investitorima da ne dolaze ovdje. Zato je jako važno da uložimo trud da dobijemo kandidatski status, iako je jasno da ta odluka ne zavisi od nas nego isključivo od volje EU i da tu i ne postoje kriterijumi. Nema tih kriterijuma prema kojima su Ukrajina i Moldavija ispred BiH - poručio je Nešić.

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da se ne treba mnogo uzbuđivati oko rezolucije o BiH Evropskog parlamenta, u kojoj, između ostalog, poziva međunarodne aktere da reaguju na „secesionističke napore rukovodstva Republike Srpske“.

Pavić je napomenuo da rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, i da je ovaj parlament davno postao poprište evroatlantskih lobista

-U tom smislu, koliko su krenuli oštro u antiruski stav, toliko im je još oštriji antisrpski stav, oštriji nego prethodnih godina. Tako da, uopšte, ništa to nije iznenađujuće od Evropskog parlamenta - rekao je Pavić.

Što se tiče evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, koji je, s druge strane, u Briselu na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom izrazio razumijevanje i želju da pomogne situaciju u BiH, Pavić je podsjetio da Varhelji dolazi iz prijateljske države - Mađarske, koja je izuzetak u EU.

Prema Pavićevim riječima, Mađarska je izuzetak u EU i po tome kako se ophodi uopšte prema Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj, a i u svom stavu u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

On je dodao da i ova rezolucija o BiH Evropskog parlamenta može isto da se tretira u geopolitičkom ključu.

-Tako treba da je gledamo i jednostavno ne treba mnogo da se uzbuđujemo oko toga - rekao je Pavić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana