Razočarani što sredstva MMF-a i dalje leže na računu Centralne banke

Srna
Razočarani što sredstva MMF-a i dalje leže na računu Centralne banke

SARAJEVO - Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je Srni da su kao i drugi prijatelji BiH, već više puta jasno rekli da su razočarani i frustrirani činjenicom da sredstva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ namijenjena za podršku u hitnim situacijama još leže na računu u Centralnoj banci BiH, i da se, povrh svega, za to plaćaju dodatne kamate.

"Pronalazak rješenja ovog problema je u dogovoru političkih stranaka čiji su predstavnici u sastavu Savjeta ministara", naveo je Fild u odgovoru na pitanje Srne zbog čega Ambasada ne reaguje na blokadu raspodjele sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona evra za Republiku Srpsku, Federaciju BiH /FBiH/ i Brčko distrikt, imajući u vidu da su sredstva uplaćena na račun Centralne banke BiH i da su neophodna s obzirom na posljedice epidemije virusa korona.

Zvaničnici Republike Srpske više puta su konstatovali da Srpska trpi štetu zbog nesređenih odnosa u FBiH, odnosno raspodjele novca između federalnog nivoa i kantona.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će sutra biti održana sjednica ovog odbora na kojoj će članovi iz Republike Srpske tražiti informaciju o sredstvima MMF-a koja još nisu raspoređena entitetima.

"Iako guverner /Centralne banke BiH Senad Softić/ nije uvrstio u dnevni red sjednice ovu tačku, kolega /član Upravnog odbora Centralne banke Radomir/ Božić i ja tražićemo detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF-a nisu prebačena entitetima", izjavio je ranije Kulina Srni.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra u 11.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana