Raspodjela vakcina iz EU za Balkan počinje u maju, najviše će dobiti BiH

Tanjug
Raspodjela vakcina iz EU za Balkan počinje u maju, najviše će dobiti BiH

BEČ - Austrija je potvrdila da EU planira da od maja do avgusta distribuira 651.000 doza "Fajzer i Biontek" vakcine protiv virusa korona u šest zemalja zapadnog Balkana, a od toga će BiH pripasti najviše - 214.000.

- Ovom inicijativom pokazujemo da ne želimo da region Zapadnog Balkana zaostaje za Evropskom unijom - rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Evropska komisija je u januaru iznijela plan mehanizma za podjelu vakcina, a Austrija je potvrdila da će biti koordinator te pomoći za zapadni Balkan i da će ovu raspodjelu možda pratiti i neke naredne.

Austrijski ministar je rekao i da je vrijednost isporuke 11 miliona evra i da će vakcine biti plaćene iz fondova pomoći EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji.

- Ovo nema apsolutno nikakve veze sa obezbjeđivanjem vakcina za Austriju ili druge države EU - rekao je Šalenberg, čija se vlada suočava sa sve većim javnim nezadovljstvom zbog sporog tempa vakcinacije.

Potvrđeno je i da će se vakcine distribuirati od početka maja i da će BiH dobiti 214.000 doza, a slijede Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000, dok je za Srbiju namijenjeo 36.000.

Rojters navodi da Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, ali da se u četiri druge zemlje bivše Jugoslavije i Albaniji koje nisu članice EU imunizacija dosta sporije odvija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana