Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH: Niko ne vrši politički pritisak na sudije

Srna
Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH: Niko ne vrši politički pritisak na sudije

BANjALUKA - Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec tvrdi da na njega niko ne vrši politički pritisak, kao i da ga sudije ovog suda nisu informisale da na njih neko vrši ovakav pritisak, što znači da ga na Sud BiH nema.

- Politički pritisak koji se zasniva isključivo na izjavi političara je izjava političara, a tek ako je ona praćena realnim institucionalnim akcijama pod patronatom te politike, možemo govoriti o nekom pritisku. Prema tome, moramo malo pripaziti prije nego što damo kvalifikaciju - rekao je Debevec.

On je istakao da nijedan sudija ne bježi od toga da se njegov rad ocjenjuje.

- Međutim, to treba da bude urađeno na zakonit način i bez izlaženja iz okvira koji određuju pozitivni zakonski propisi, a koji daju Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH mogućnost da samo određuje žsmjernicež za ocjenjivanje sudija i ništa više od toga - rekao je Debevec za "Nezavisne novine".

On je naglasio da dobri rezultati pravosuđa padaju u sjenu zbog nekoliko predmeta godišnje koji su pod lupom političkih partija.

Debevec je napomenuo da ne umanjuje težinu odgovornosti koja je na sudijama i tužiocima, ali nije samo do sudija i to treba malo medijski aktuelizovati.
Govoreći o Pravilniku o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija, kao i kriterijumu za ocjenjivanje rada sudija u BiH, koji je ukinuo Sud BiH, Debevec je naveo da presuda kaže da su kriterijumi i Pravilnik nezakoniti i da tu nema šta dodati ili oduzeti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana