Ranka Mišić: Vlada uradila što je morala

Vedrana Kulaga
Ranka Mišić: Vlada uradila što je morala

BANjALUKA - Najniža plata u Srpskoj naredne godine biće 520 maraka i to na osnovu odluke Vlade Republike Srpske koja se odlučila na taj zakonski korak jer višemjesečni pregovori predstavnika sindikata i poslodavaca nisu urodili plodom.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je odluka utvrđena u ponedjeljak zbog nepostojanja konsenzusa u okviru Ekonomsko-socijalnog savjeta o najnižoj plati, jer su poslodavci iznijeli stav da nisu u mogućnosti da daju platu veću od 500, a sindikat tražio 550 KM.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić istakla je za “Glas Srpske” da je njihova borba tokom cijele godine bila usmjerena na povećanje plate svim radnicima. Sindikat je, naime, tražio da 1. januara minimalac bude 550, a od druge polovine godine 600 KM. Mišićeva kaže da je , a da se Unija udruženja poslodavaca ponašala neprofesionalno i krajnje ponižavajuće.

- Nismo se uspjeli dogovoriti. Ne mogu reći da smo posebno nezadovoljni, ali nismo ni zadovoljni. Vlada RS je u 2019. godini pokazala veliku naklonost prema poslovnoj zajednici, a mi u januaru idemo prema Vladi sa zahtjevom da se podigne neoporeziva stopa plate i da se to prelije na plate radnika. Vlada mora ozbiljnije da pristupi pitanjima u realnom sektoru - rekla je Mišićeva, dodavši da bez radnika nema ni direktnih ni indirektnih poreza ni stabilnosti fondova.

Iz Unije udruženja poslodavaca su ranije istakli da su za njih pregovori o minimalcu završeni i da najniža plata ne može biti iznad 500 KM. To je u ponedjeljak ponovio i prvi čovjek te Unije Saša Trivić nakon što je Vlada RS donijela odluku. Za “Glas Srpske” kaže da je sve iznad 480 maraka neprihvatljivo i ekonomski neopravdano.

- Ne podržavamo odluku o tome da najniža plata bude 520 KM. Nema više u budućnosti, kao što smo već i najavili, pregovora o tome. Tražimo da bude donesen pravilnik i da se na osnovu ekonomskih parametara računa najniža plata.  Vlada je ovu odluku donijela pod pritiskom sindikata - rekao je Trivić.

Mišićeva, s druge strane, tvrdi da će predstavnici poslodavaca “i te kako biti dio budućih pregovora”.

- Nudiće povećanje plata. U to sam sigurna. Tržište rada u Njemačkoj, koja je jedna od najpoželjnijih destinacija za započinjanje novog života, biće veoma fleksibilno od 1. marta i procjene su da će više od 100.000 najboljih otići iz BiH tako da im neće pomoći ni zapošljavanje na crno Turaka ni nekih drugih koji ovdje dolaze, već će morati sami da nude povećanje plata, ali se bojim da će zakasniti. Zato vjerujem da će i te kako pregovarati na sjednicama Ekonomsko-socijalnog savjeta jer bez radnika nema ni njihovog biznisa - zaključila je Mišićeva.

Iznos minimalne plate i za 2019. godinu utvrdila je Vlada RS i podigla je sa 410 na 450 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana