Raković: Izvještaj ruši famu o genocidu

Srna
Raković: Izvještaj ruši famu o genocidu

BEOGRAD - Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da je zaključak Nezavisne međunarodne komisije da u Srebrenici nije bilo genocida veoma značajan zato što obesmišljava fabrikovane argumente zapadne javnosti o srebreničkim događajima.

Raković je istakao da vjeruje da će javnost u narednim godinama prisustvovati novim činjenicama i glasovima protiv argumenata koje je Zapad iz svojih imperijalnih pobuda navodio protiv Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda u cjelini.

“Kad je reč o istini o događajima u Srebrenici nešto je urađeno tokom ove godine i vide se rezultati. Ali, mi ćemo čekati još neko vreme da slika o Srebrenici i tim događajima bude znatno drugačija, jer je to na Zapadu jedna mantra koja se tamo ne može dovesti u pitanje”, rekao je Raković Srni.

Prema njegovim riječima, izvještaj komisije za Srebrenicu sada treba prevesti na svjetske jezike i poslati na najvažnije međunarodne adrese.

“Osim engleskog, izveštaj treba prevesti i na nemački, francuski, španski, italijanski i druge jezike. Kada je reč o okruglim stolovima, posvećenim razbijanju mita o genocidu u Srebrenici i stručno-naučnim radovima o toj temi, i to treba plasirati na engleskom što je više moguće”, rekao je Raković.

On smatra da je indikativno to što zapadne strukture imaju namjeru da nametnu zabranu negiranja genocida.

“To govori da oni nešto kriju i da žele da osujete naučno-stručne rasprave i argumente kako bi onemogućili da se o tome priča, što je nezapamćeno”, istakao je Raković.

On je naglasio da je uvjeren da i na Zapadu znaju da je njihova priča o navodnom genocidu u Srebrenici veoma rovita i da je to politička priča namijenjena za to da oni pokriju njihove zločine protiv nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/, ali i socijalističke Jugoslavije i srpskog naroda.

“Ta priča njima je potrebna da stavljanjem stigme na Srbe opravdaju agresiju na SRJ i razbijanje bivše Jugoslavije, ali i da pokriju zločine protiv srpskog naroda”, zaključio je Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana