Radončić potvrdio da podnosi ostavku: SBB više nije u vlasti na nivou BiH

GS
Radončić potvrdio da podnosi ostavku: SBB više nije u vlasti na nivou BiH

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić potvrdio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da će na ovu funkciju podnijeti ostavku i naglasio da je učešće SBB-a, čiji je lider, u vlasti na nivou BiH završena priča.

Naglasio je da njegov potez ne treba dramatizovati "jer je riječ o aktu koji se dešava u svim demokratijama svijeta".

- Ovo nije predizborni potez. Učešće SBB-a u vlasti na nivu BiH je završena priča. Ako imate stratešku razliku sa svojim koalicionim partnerom i ako je on zadužen, jer je dobio više glasova na izborima, da sprovodi politiku, potpuno je korektno da izađe i kažete ja se ne slažem sa tim. Nema nikakvih polemika, svađa, zli krvi, svako radi svoj posao. Uvijek ću se truditi da svojim prijateljima iz SDA da pomognem gdje mislim da rade korist iz opšteg dobra – kazao je Radončić.

Rekao je da je Ministarstvo bezbjednosti, prema podjeli među strankama, dobila SDA i prepustila ga SBB-u.

- Ne vidim nijedan razlog da već na prvoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za nasljednika i za ministra – rekao je Radončić.

Što se tiče Federacije,  napominje da je SBB tu u tehničkom mandatu i faktički nije dio vladajuće koalicije "osim da odrađujeposao dok HDZ i SDA ne naprave novu koaliciju".

- Ne znamo do kada će to trajati. Neće biti ishitrenih poteza..Što se tiče Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, vlade su za sada stabilne - rekao je Radončić.

Radončić je ponovio da postoje tri razloga zbog kojih se odlučio na ostavku te da je čekao kraj pandemije i imenovanje svog zamjenika.

Prvi razlog je, kazao je, različito shvatanje migrantske krize njega i, s druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković. On je podvukao da se zalagao za legalnu deportaciju 9.500 ilegalnih migranata koji su veliki bezbjednosni rizik.

- Oni su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifikuju migrantski sigurnosni problem - govori Radončić.

Kao drugi razlog ističe ličnu procjenu da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Savjetu ministara BiH. On smatra da je Savjet ministara talac odnosa SDA, HDZ i SNSD i da ponekad treba "izaći iz priče za koju mislite da nije dobra".

Kao treći razlog je istakao aferu "Respiratori".

-Ne želim reći da je premijer FBiH Fadil Novalić kriv i ne želim o tome da odlučujem, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, ali pritisci su veliki. U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjački. Pravljenje mete od tužilaca ja ne mogu gledati, a nereagovati - kazao je Radončić.

Rekao je da je o ostavci informisao lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju i da će podnijeti neopozivu ostavku čim se sjednica Savjeta ministara završi.

Dodao je da se nada da će izbori u Mostaru biti održani, a što se tiče SBB-a izrazio je mogućnost kreiranja koalicije za Mostar po uzoru na Srebrenicu.

Na pitanje šta će biti sa imenovanjem direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Radončić je rekao da je predložio Darka Ćuluma i da bi bio sretan da se taj posao danas završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana