Radončić: Nisam pesimista, ali nemam radosne vijesti o približavanju hrvatskog i bošnjačkog bloka

Tanjug
Radončić: Nisam pesimista, ali nemam radosne vijesti o približavanju hrvatskog i bošnjačkog bloka

SARAJEVO - Predsjednik SBB Fahrudin Radončić, poslije sastanka sa američkim izaslanikom Metju Palmerom, izjavio je u Sarajevu da nije pesimista, ali da nema ni lijepe vesti o približavanju, kako je rekao, bošnjačkog i hrvatskog stava o Izbornom zakonu u BiH.

Radončić je, nakon drugog kruga razgovora sa međunarodnim redstavnicima, Palmerom i Angelinom Ajhorc, novinarima rekao da međunarodni medijatori ulažu velike napore da se dođe do zajedničkog rješenja.

"Ne želim da budem pesimista ali i nemam nikakve radosne vijesti da su se stavovi uslovno rečeno hrvatskog i bošnjačkog bloka približili", rekao je Radončić.

On je kazao da je situacija u Federaciji BiH previše komplikovana i da ne treba biti veliki entuzijasta da se, kako je naveo, tako velike, teške teme koje traju desetak godina mogu završiti na nekoliko sastanka.

Važnim je ocijenio to da lideri SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ulažu, kao kaže, maksimalne napore da do kompromisa dođe, ali je, istakao je, taj kompromis još daleko.

"Ja i dalje zagovaram indirektan način izbora članova Predsedništva BIH, da se to radi u Parlamentu BiH ne bi bilo plivajućih niti distrikta, niti kantona, izbjegli bi smo aluzije na treći entitet. Pregovori još traju i treba navijati da oni uspiju", rekao je Radončić, prenijela je sarajevska N1 tv.

Izetbegović i Čović danas nisu davali izjave za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana