Radmanoviću uručen „Dunavski cvet“

Srna
Radmanoviću uručen „Dunavski cvet“

ISTOČNO SARAJEVO- Prestižno regionalno priznanje "Dunavski cvet" uručeno je danas predsjedavajućem Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojši Radmanoviću.

Ovo priznanje se dodjeljuje za doprinos povezivanju ljudi, ideja, tržišta i kultura, a Radmanoviću je uručeno u Banji Vrdnik kod Novog Sada, navedeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Priznanje Radmanoviću uručili su izvršni direktor foruma Vlado Markanović, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i predsjednik Skupštine Privredne komore Srbije Miloš Nenezić.

Međunarodni Dunavski biznis forum, 12. po redu, svečano je juče otvoren, a Radmanović je, učestvujući u radu plenarne sjednice foruma, čija je tema bila regionalna saradnja, govorio o potrebi političke i bezbjednosne stabilnosti u dunavskoj regiji posebno istakavši da u tom poslu zadatke, uz ekonomiste i naučnike, imaju i političari.

Radmanović je govorio i o prednostima koje BiH danas ima, sa posebnim naglaskom na oblast energetike.

"`Elektroprivreda Republike Srpske` jedina u regionu izvozi struju, a što je posebno značajno u Srpskoj i cijeloj BiH postoje značajni neiskorišteni hidropotencijali", naveo je Radmanović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH istakao je da je dvodnevni Dunavski biznis forum  prilika za stručnu razmjenu mišljenja o energetici, poljoprivredi i drugim oblastima da bi se razmotrili načini za prevazilaženje krize koja pogađa cijeli svijet.

Radmanović je napomenuo da Dunavska strategija obuhvata područja od 3.500 kilometara dužine i stručnjake iz raznih oblasti, te da je ovaj put, osim opšteg panela koji govori o potrebi saradnje, na posebnim sesijama bilo riječi o energetskoj situaciji u novonastalim uslovima, kao i o turizmu i poljoprivredi.




Dobitnici priznanja "Dunavski cvet" su i režiser Emir Kusturica, te guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac dobitnik je prestižnog priznanja "Lider održivog razvoja", koje će mu biti uručeno sutra na centralnoj svečanosti 12. Dunavskog biznis foruma u Novom Sadu.

U obrazloženju odluke žirija o dodjeli nagrade navedeno je da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske prepoznata kao respektabilan činilac održivog razvoja i konkurentnosti u regionu, saopšteno je juče iz IRB-a.

Žiri Dunavskog biznis foruma ranije je donio odluku da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodijeli priznanje "Robert Šuman" za njegov stvaralački opus unapređenja saradnje i izgradnje prosperiteta u regionu kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana