Radmanović: U BiH se mora ubrzanije raditi na putu ka EU

Srna
Radmanović: U BiH se mora ubrzanije raditi na putu ka EU

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je Srni da domaće institucije treba brže da ispunjavaju obaveze BiH na putu ka Evropskoj uniji /EU/.

On je rekao da su se specijalni predstavnik EU Johan Satler i ambasadori zemalja Kvinte na sastanku u srijedu, 8. jula, ponašali kao neko ko hoće da pomogne, a ne kao neko ko hoće da naređuje, što se dešavalo u BiH u nekom ranijem periodu.

"Dobili smo pohvale za dogovor o budžetu i rokovima koji su dati na sastanku koji smo imali u Istočnom Sarajevu - da budžet bude usvojen do 21. ovog mjeseca, mada ja smatram da smo trebali biti u fazi priprema budžeta za narednu godinu. No dobro je da budžet bude usavojen", rekao je Radmanović.

On je istakao da je na tom sastanku bilo govora i o narednim zadacima koji se tiču puta BiH prema EU.

"Predstavnici EU pohvalili su formiranje Odbora za saradnju parlamenta BiH sa Evropskim parlamentom. To je važna stvar do koje smo takođe teško došli. Taj odbor će vjerovatno početi da radi na domaćem planu iduće sedmice, a onda će planirati saradnju sa Evropskim parlamentom", najavio je Radmanović.

On je dodao da je tokom susreta razgovarano i o problemu terorizma.

"Taj razgovor nismo doveli do kraja niti je na takvom sastanku moguće tu temu dovesti do kraja. I mi i međunarodni zvaničnici smo ukazivali na takvu opasnost, na neriješena migrantska pitanja o kojima nismo ozbiljno razgovarali jer ona nisu u Evropskoj agendi", rekao je Radmanović i ocijenio da je to bio dobar sastanak.

Na konstataciju Srne da je jedan od zadataka koje BiH treba da ispuni i usvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, koja već dvije godine čeka na usvajanje, jer se iako pripremljena i usaglašena uporno "skida" sa sjednica Savjeta ministara i u prošlom i u ovom sazivu potezima ministara iz SDA, Semihe Borovac i Bisere Turković, Radmanović je rekao da je odranije poznato zbog čega bošnjačka strana nije dozvolila da taj dokument bude usvojen.

"Činjenica je da mi ni nakon 25 godina nismo u stanju da se dogovorimo o tome kako procesuirati ratne zločine i da smo svi nezadovoljni. Svaka strana misli da je oštećena i po suđenjima i onome što nije presuđeno za njihove žrtve. Mora postojati relevantni dogovor između predstavnika konstitutivnih naroda kako se u budućnosti ponašati kada je riječ i o zločinima i o pomirenju, koje nismo postigli", tvrdi Radmanović.

Govoreći o dogovoru da ove godine lokalni izbori budu održani i u Mostaru, nakon 12 godina pauze, Radmanović je rekao da je SNSD "pomogao" u oba doma parlamenta BiH da budu usvojene izmjene Izbornog zakona kako bi i ovaj grad "konačno ušao u demokratske izborne procese kao i ostali dijelovi BiH".

"Smatra, da je to dobro. Problemi koji mogu nastati nakon toga nešto su sasvim drugo. O tome već govore neki političari iako nisu potpuno ušli u srž izmjena. U ovoj fazi je bitno da smo došli do izmjena Izbornog zakona koji garantuju izbore u Mostaru. Da li ćemo uspjeti da ih održimo zajedno sa ovim lokalnim ili mjesec dana nakon toga, vidjećemo", rekao je Radmanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul rekao je Srni da su Satler i ambasadori zemalja Kvinte na sastanku dobronamjerno ukazali na potrebu ispunjavanja 14 prioriteta Evropske komisije koji se tiču BiH.

"Sastanak je održan u optimističnoj atmosferi zbog aktuelnih događanja koja se tiču usvajanja Izbornog zakona u vezi Grada Mostara i izvjesnog usvajanja budžeta institucija BiH. Te dvije stvari otklanjaju sve spekulacije oko budućih lokalnih izbora. Postavljeni su neki ambiciozni rokovi", rekao je Kožul i dodao da su i zvaničnici iz BiH upozorili da se u svemu moraju ispoštovati i proceduralni koraci.

Kožul je istakao da je na sastanku postojao "opšti konsenzus da se svi prioriteti stave na dnevni red parlamenta i da se dinamika ispunjavanja prioriteta ubrza, ukoliko je moguće".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je da je na sastanku bilo riječi o 14 evropskih prioriteta i da međunarodni predstavnici traže da se u BiH brže provode reforme.

"Ono što ja očekujem kada je riječ o 14 prioriteta jeste aktivniji pristup Savjeta ministara. Dom naroda je na kraju proceduralnog puta i očekujem da Savjet ministara i Predstavnički dom ubrzanije rade, da se sustiže zastoj koji traje već dvije godine", rekao je Izetbegović i dodao da se očekuje od Savjeta ministara da brže predlaže zakone i strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana