Radmanović: Pred svima je veliki posao

Srna
Radmanović: Pred svima je veliki posao

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović smatra da je dobro što je ovaj dom konstituisan u skladu sa zakonom mjesec dana nakon izbora i da je to za ovakvu BiH velika stvar što je formirana većina koja je izabrala Kolegijum doma.

On ističe da slijedi izbor Savjeta ministara, te da je pred svima veliki posao.

"To pokazuje da svi ubuduće žele da rade i smatram da je to dobro, a o planovima rada treba sačekati izbor Savjeta ministara za koji se nadam da će mnogo ozbiljnije raditi nego do sada i da ćemo imati veliki broj prijedloga zakona koji su na evropskom putu", rekao je Radmanović novinarima nakon konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da u BiH postoji opšte opredjeljenje za ulazak u EU
i da je to možda jedino oko čega se svi u BiH slažu.

Parlament BiH treba da izabere i svoje organe, dodao je Radmanović, a to je konstituisanje klubova i radnih tijela koji imaju značajnu ulogu , te da je zadatak Predstavničkog doma i izbor Savjeta ministara i da je komisija nadležna za taj posao izabrana danas.

Komentarišući tvrdnje SDA da je "neka koalicija formirana iza kulisa", Radmanovića je rekao da je SDA prvi put u opoziciji i da se u toj ulozi vrlo teško snalazi.

"Žao mi je što se tako ponašaju i očito je da se u toj ulozi ne snalaze jer je riječ o stranci sa najviše poslanika, ali danas sve što su radili bilo je protiv Poslovnika", naveo je Radmanović dodavši da je teško komentarisati njihove tvrdnje o koaliciji i njihovu želju da prave probleme.

On je napomenuo da je u BiH napravljen sporazum između HDZ i "osmorke", da se to odnosi na Federaciju BiH i da su pozvali SNSD da im se priključi kao legitimni pobjednik na svim nivoima sa velikim brojem glasova.

"SNSD nije napravio koalicioni sporazum i tek slijede dogovori oko nekih ključnih strateških pitanja koje mi hoćemo iz SNSD-a da predložimo u ime Republike Srpske, a vjerovatno i oni iz federalne koalicije i to je sadašnje stanje", napomenuo je Radmanović i dodao da će to biti aktuelno kada se bude pripremao izbor Savjeta ministara.

Radmanović nije želio da govori o imenima koja bi se mogla naći u Savjetu ministara iz Republike Srpske i ocijenio je da su sva u domenu spekulacija, te da je prvo na redu konstituisanje Vlade Republike Srpske.

Osvrćući se na tvrdnje Centralne izborne komisije /CIK/ koji je izrazila žaljenje što nisu prisustvovali konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma, Radmanović je rekao da smatra da od ove sjednice ne treba praviti cirkus.

"Sa stavovima CIK-a ne slaže se gotovo niko ko je bio danas u sali i to je moglo da izazove niz problema, a politička stranka kojoj pripadam potpuno je nezadovoljna njihovim radom, imamo niz argumenata", napomenuo je Radmanović.

On je dodao da CIK ne kontroliše procese iz svoje nadležnosti pa i ono što pišu.

"Nisu svoj posao završili i danas smo imali jednog poslanika manje iz SNSD-a zahvaljujući neažurnosti CIK-a kome treba 15 dana da umjesto Radovana Viškovića, koji se povukao sa pozicije poslanika, verifikuju Ljubicu Miljanović. Nisu završili svoj dio posla kriveći za to poštu", naveo je Radmanović.

Radmanović je ocijenio da CIK remeti ukupno stanje u BiH i da što prije treba izabrati legalni CIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana