Radanović: Srbi povratnici u FBiH i dalje bez prava

Srna
Radanović: Srbi povratnici u FBiH i dalje bez prava

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović rekao je da se prava zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom za BiH primjenjuju samo na teritoriji Republike Srpske, te da Srbi povratnici u Federaciju BiH /FBiH/ i 27 godina nakon završetka rata teško ostvaruju svoja prava u tom entitetu.

Radanović je rekao da se samo u Srpskoj primjenjuje mogućnost da ljudi vrate svoje imanje i da obnove kuće.

"Uvijek kada imam priliku pozovem vlasti iz FBiH da izaberu bošnjačko selo na teritoriji Republike Srpske da odemo da vidimo u kakvom je stanju selo. Istovremeno, pozovem da odemo u srpsko selo u FBiH, pa da i tu vidimo kakva je situacija i ko živi u tom selu", rekao je Radanović.

Radanović je u izjavi Srni povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma rekao da se u FBiH krše prava Srba i kada je riječ o nadokandi štete za imovinu.

"Sva prava zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom u BiH poštuju se samo na teritoriji Republike Srpske i ima nekih kantona gdje se Srbi mogu pohvaliti da imaju određena prava, ali većina su kantoni gdje su Srbi apsolutno majorizovani", rekao je Radanović.

Diskriminacija Srba na teritoriji FBiH, tvrdi Radanović, vidljiva je u svakom segmentu društva.

"Diskriminacija se vrši i u školama, još od prvog razreda, kada djeca u FBiH moraju da uče da mrze svoj, srpski narod. Takvi su udžbenici u FBiH", pojasnio je Radanović i dodao da su Srbima u FBiH uskraćena i prava na život, navodeći i primjere fizičkih napada i ubistava Srba povratnika.

Radanović je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio mir u BiH, koja je "unija koja unutar sebe ima i federaciju i republiku".

"Srbi u FBiH ne traže ništa, osim onoga što je napisano u katalogu prava iz Ustava BiH, koji je Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Radanović.

Punih 27 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana