Radanović: Prijedlog spomenika na Kazanima je anticivilizacijski čin

Srna
Radanović: Prijedlog spomenika na Kazanima je anticivilizacijski čin

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović smatra da je prijedlog gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić za spomenik Srbima ubijenim na Kazanima na Trebeviću, anticivilizacijski čin i čist pokušaj dodvoravanja međunarodnoj zajednici, jer se iz njega ne može zaključiti ni ko je ubijen ni čija je odgovornost.

"Oni nastoje prikazati da je sadašnja struktura gradske vlasti voljna da izađe u susret. Međutim, iz spomenika koji je ona predložila ne može se zaključiti ni ko je ubijen i liči kao da je kamen sa ceste slučajno pao tu. Ono ne zaslužuje da se zove spomenikom", rekao je Radanović Srni.

Radanović je istakao da je ključno da se na spomeniku napiše ko je ubio Srbe, te da se postavi pitanje komandne odgovornosti.

On je istakao da je obilježje srpskih spomenika krst i ćirilična slova, što nije slučaj sa prijedlogom Benjamine Karić.

"Umjesto 29 imena, prema njenom prijedlogu samo je 17 imena na spomeniku", rekao je Radanović i dodao da je to samo jedna od desetina jama na Trebeviću koje su bile gubilište za Srbe.

Radanović smatra da je sve smišljena aktivnost velikobošnjačke politike, koja se kreira u Sarajevu s ciljem da se prikaže "da je bilo nekih ljudi, koji su u Sarajevu ubijali neke ljude".

"Ne žele da kažu koji su to ljudi. Ne žele da kažu da je to regularna formacija bošnjačke armije. Mnogi pripadnici te armije, iako su umrli, uvaženi su od građana bošnjačke nacionalnosti. Mušan Topalović Caco je veliki idol mladima u Sarajevu", rekao je Radanović i dodao da je u sarajevskoj opštini Stari grad nazvana i ulica po Desetoj brdskoj brigadi.

Radanović je rekao da je juče održana i vanredna sjednica Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, te prvi put ove godine na Kazane niko nije izašao.

On je naveo da nijedan cvijet juče nije stavljen na jamu na Kazanima i ponovio da je ključno postaviti pitanje komandne odgovornosti.

"Zna se ko je odgovoran, tadašnji predsjednik Predsjedništva njihove BiH Alija Izetbegović i njegov šef kabineta, a to je Bakir Izetbegović. Pošto je Alija Izetbegović preminuo, odgovornost je na njegovom sinu", rekao je Radanović.

Gradsko vijeće Sarajeva na današnjoj sjednici glasaće o podizanju spomenika ubijenim građanima na Kazanima po prijedlogu gradonačelnika Benjamine Karić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je juče da se prijedlogom gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću omalovažavaju žrtve, jer se ne navodi da je riječ o Srbima i od čije ruke su pobijeni.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije /UDIK/ podsjetilo je juče javnost na godišnjicu zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

U saopštenju UDIK podsjeća da je tražio da spomenik žrtvama mora biti na Kazanima, ali i u centru Sarajeva, jer su ubijeni bili građani tog grada.

"Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan istih. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebalo da dobije ničiju podršku, ponajmanje grada Sarajeva", navodi se u saopštenju.

IZ UDIK-a poručuju da se iz poštovanja prema žrtvama mora navesti ko je ubijao te građane tokom 1992. i 1993. godine.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnih djela ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je ranije da je na Kazanima "osim civila srpske nacionalnosti likvidiran i velik broj pripadnika Armije BiH koji su takođe bili Srbi".

"Broj žrtava nikada nije zvanično utvrđen, jer su posmrtni ostaci namjerno negdje skriveni nakon ekshumacije iz jame", rekao je Tuševljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana