Radanović: Odluke Ustavnog suda tradicionalno su antisrpske

Srna
Radanović: Odluke Ustavnog suda tradicionalno su antisrpske

ISTOČNO SARAJEVO - Odluke Ustavnog suda tradicionalno su usmjerene protiv interesa srpskog naroda, jer taj sud svojim presudama i odlukama želi Republici Srpskoj i Srbima da oduzme pravo da sami odlučuju o pitanjima iz izvorne nadležnosti Srpske, rekao je večeras Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

"Kroz istoriju je dokazano da Srbi ne mogu opstati u zajednicama gdje nemaju institucionalnu zaštitu i pravo da odluče o svojoj sudbini. Vrijeme turske uprave u Bosni, vrijeme austrougarske vlasti, period NDH, i ne tako davno preglasavanje Srba 1992. godine, sve su to istorijski dokazi koji govore da Srbi bez svojih državnih institucija i nadležnosti uvijek stradaju", kategoričan je Radanović.

Zbog toga je, upozorava on, opravdan strah srpskog naroda da će Ustavni sud BiH pokušavati da uzme izvorne nadležnosti Republike Srpske kako bi ih dao nefunkcionalnim organima BiH.

On očekuje da će srpski narod i vlast u Srpskoj morati da nastave borbu da zaštite svoje institucije i nadležnosti, jer je Republika Srpska najveća garancija da će se sačuvati i srpski krajevi u Federaciji BiH, i da će opstati i srpski Drvar, Grahovo, Glamoč, Petrovac i druge srpske zajednice.

Ustavni sud BiH odlučio je danas da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi "nisu u skladu sa Ustavom BiH", te je donio odluku da "ih ukine".

Ustavni sud BiH tvrdi da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi "nisu u skladu sa Ustavom BiH", te je donio odluku da "ih ukine".

Odluku je Ustavni sud BiH donio po zahtjevu Šefika Džaferovića, koji je podnio dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana