Računi za struju u Srpskoj manji za 30 do 100 odsto

Veljko Zeljković
Računi za struju u Srpskoj manji za 30 do 100 odsto

BANjALUKA - Vlada i Elektroprivreda pripremaju program putem kojeg će građanima Republike Srpske koji od oktobra 2022. do marta iduće godine uštede od pet do 20 i više odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 odsto.

Istakao je ovo generalni direktor ERS-a Luka Petrović, pojašnjavajući da će građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imati popust na računima od 30 odsto, a oni koji ostvare uštedu od 20 i više oni će biti manji za čak 100 odsto.

- Ako je ostvarena ušteda od 20 odsto kilovat-časova, račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 maraka za prošli oktobar, za ovaj oktobar koštaće 45 ili 50 maraka - rekao je Petrović.

On je poručio da će struja u narednim mjesecima biti veoma tražen i dobro plaćen energent, a što se može vidjeti i iz podatka da na ino-berzama cijena struje za januar iznosi čak 1.000 evra za jedan megavat-sat.

- To znači da jedan kilovat-čas košta dvije marke, a to se potroši dok se skuva kafa - dodao je on.

I premijer Radovan Višković pozvao je na štednju kako bi se stvorio novi višak za izvoz, jer je tržišna cijena struje na berzama u regionu i do 30 puta veća od one na domaćem tržištu.

I iz Ministarstva energetike i rudarstva pozvali su potrošače da počnu racionalnije da troše električnu energiju.  Kada su u pitanju mjere koje gotovo sve zemlje u EU uniji uvode zbog sve veće energetske krize, te da li se nešto slično planira i kod nas, podsjetili su da je Služba za zajedničke poslove Vlade Srpske još 2014. donijela plan za poboljšanje energetske efikasnosti u republičkim organima uprave, koje su trebale da donesu značajne uštede u potrošnji struje.

-  Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti, sve javne institucije bile su obavezne uspostaviti sistem energetskog menadžmenta. Javni sektor ili veliki potrošač koji koristi zgradu sa korisnom površinom većom od 500 kvadratnih metara bio je dužan da u toj zgradi sprovede mjere racionalizacije potrošnje svih vrsta energije. Ovo se naravno odnosi i na bolnice, škole, opštinske i sve javne ustanove - poručili su.

Kada je u pitanju državni aparat nejasno je ko je uopšte nadležan za donošenje eventualne odluke o mjerama štednje. Iz Savjeta ministara su istakli kako je to u ingerenciji Službe za zajedničke poslove institucija, dok su iz ove službe odgovorili kako je to ipak u nadležnosti Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

Dodali su i da je ova služba u posljednjih nekoliko godina u objektima kojima upravlja sprovela niz mjera štednje struje, primjenjujući mjere energetske efikasnosti.

- Zamijenili smo sva rasvjetna tijela sa LED rasvjetom koja troši od pet do osam puta manje električne energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu - naveli su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Kada je u pitanju FBiH, federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije donijelo je krajem sedmice smjernice za smanjenje potrošnje energije i energenata.

- Ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo jedan stepen Celzijusa, godišnje se može uštedjeti približno pet odsto energije - naveli su iz Vlade FBiH.

Kada je riječ o optimalnoj temperaturi grijanja, smjernica je da ona maksimalno iznosi 21 stepen. Sugerisana je i upotreba LED sijalice koje smanjuju potrošnju i do 90 odsto u odnosu na klasična rješenja, ali i manja upotreba vozila. Kada je riječ o javnom sektoru, iz Vlade FBiH su savjetovali da se temperature radnih prostora tokom grijanja ograniče na 21 stepen, a tokom hlađenja na 25.

Region

Sjeverna Makedonija je prije par dana i zvanično proglasila energetsku krizu u zemlji. Nezavidna pozicija je i u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Kako bi spriječila najcrnji scenario, Srbija je donijela niz preporuka kako bi se smanjila potrošnja struje. One sadrže racionalniju upotrebu javne rasvjete, korišćenje LED rasvjete i generalno unapređenje energetske efikasnosti. Tu je i postavljanje solarnih panela, prelazak sa grijanja na struju na drugi vid grijanja i korišćenje toplotnih pumpi. Preporuka je i da EPS stimuliše štednju kroz odobravanja popusta za kupce koji smanje mjesečnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana