Putujuće bombe naciljale i BiH?

Željka Domazet
Putujuće bombe naciljale i BiH?

Sarajevo - Domaće službe bezbjednosti ne isključuju mogućnost da na Balkan, a time i u BiH, stignu pripadnici IS-a koji su pobjegli iz zatvora i kampova u Siriji.

Strani mediji su objavili da je zatvor u kojem je bilo smješteno nekoliko stotina pripadnika IS-a prazan, a gdje i u kom pravcu se kreću niko ne zna ni ne otkriva. Te, kako ih nazivaju putujuće bombe, tvrde sagovornici “Glasa Srpske”, mogu se pojaviti gdje se nadležni najmanje nadaju.

Član Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH Aljoša Čampara tvrdi da nema mjesta panici, ali da treba biti oprezan. Vjeruje da odbjeglim borcima IS-a BiH neće biti na ruti kretanja.

- Mislim da se neće odlučiti da idu prema Balkanu i BiH, ali to nije isključeno. Mogu se ubaciti određeni elementi među migrante. Moramo biti svjesni te situacije i neugodnosti koje nas mogu zadesiti. Ako agencije budu na nivou, mislim da možemo spriječiti najgore - tvrdi Čampara.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je za “Glas Srpske” da MUP nije dobio nijednu informaciju od bezbjednosnih agencija na nivou BiH o tome, iako imaju svog člana u Udarnoj grupi za borbu protiv terorizma u BiH i iako su bezbjednosne agencije u BiH dužne da razmjenjuju podatke.

- Nismo dobili nikakve podatke, iako mnoge bezbjednosne agencije van BiH upozoravaju da bi se pripadnici IS-a, koji su državljani BiH, mogli ubaciti u kolone ilegalnih migranata koji krstare BiH. Nikakve podatke nismo dobili ni od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH niti bilo koje bezbjednosne agencije sa nivoa BiH -  rekao je Lukač.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče nije bio u Sarajevu niti u BiH. U Mektićevoj službi za informisanje rekli su da je ministar otišao u Čile na Generalnu skupštinu Interpola. Na pitanje da li možemo dobiti informaciju gdje su i da li se kreću prema BiH njeni državljani koji su se borili na strani IS-a, s obzirom na to da su kampovi gdje su bili smješteni prazni, rekli su da tu “informaciju može dati samo Mektić”.

U Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH “Glasu Srpske” je rečeno da su “kampovi izvan zone ratnih dejstava i da se drže pod kontrolom”.

- Kampove drže koalicione snage sa Amerikancima. OBA nema informacije da su kampovi raspušteni i prazni. Oni koji su prijetnja po nacionalnu bezbjednost i koji treba da budu deportovani u BiH te za kojima je raspisana odavno crvena potjernica i oni za koje postoji sumnja da treba da budu krivično gonjeni su tamo u zatvoru. Sve je pod kontrolom - tvrde iz OBA. Dodaju da priču o državljanima BiH koji su ostali u Siriji “mediji više forsiraju” nego što je to realno. Da prate situaciju tvrde i u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

- Pratimo dešavanja u Siriji, a zbog osjetljivosti teme, nećemo izlaziti u javnost, kako sa procesom izručenja devet pripadnika IS-a, tako ni sa onima koji su bili smješteni u kampovima, a državljani su BiH - rekli su u toj agenciji.

U Siriji i Iraku, kako se ranije isticalo, ima više stotina ljudi iz BiH, a među njima su ratnici, žene i djeca. Dio je poginuo, malo ih je deportovano u BiH, a ostali su “zaglavljeni “ u kampovima.

Antibombni tim

Vođa Antibombnog tima koji djeluje u okviru Granične policije na Aerodromu Sarajevo Kemal Barjaktarević za “Glas Srpske” kaže da je tim namijenjen da uništava razne postavljene eksplozivne naprave.

- Nama se dostavljaju informacije ako ima onih sa lošim namjerama - rekao je Bajraktarević i dodao da je oprema koju im je doniralo njemačko Savezno ministarstva za unutrašnje poslove najbolja koja se trenutno može kupiti u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana