Prošlost sudija i tužilaca ne smije ostati pod velom tajne

Željka Domazet
Prošlost sudija i tužilaca ne smije ostati pod velom tajne

Sarajevo - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija potvrdio je u petak “Glasu Srpske” da je dobio novo pismo specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Larsa Gunara Vigemarka u kojem zapadni diplomata navodi da je od ključne važnosti da bude vraćeno povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

- Sve na šta ambasador Vigemark danas s pravom ukazuje, mi smo kao problem prepoznali još 2017. godine. Tada smo i VSTS i ja lično javno i jasno upozorili da u procesu imenovanja sudija i tužilaca u BiH nedostaje sistem provjera prošlosti i odgovarajući korektivni mehanizam u tom kontekstu. Zbog toga smo zaključcima iz oktobra 2017. godine tražili hitno integrisanje sistema provjere prošlosti u sistem imenovanja sudija i tužilaca. Nažalost, tada naša upozorenja na mogućnost ovakvih situacija na koje danas ukazuje gospodin Vigemark nisu ispravno i dovoljno ozbiljno shvaćena, te je tim zaključcima pokušana dati određena politička dimenzija - konstatovao je Tegeltija.

Tvrdi da je “očigledno trebalo da prođu dvije godine i da stvarni život potvrdi ta upozorenja na ovaj problem” da bi bio shvaćen u punom kapacitetu.

Podsjetimo, Vigemark je ponovo pisao Tegeltiji u vezi s problemom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. Vigemark je prvo pismo poslao početkom avgusta kako bi bilo zaustavljeno imenovanje sudije u Opštinskom sudu Sarajevo Huseina Delalića, zbog sumnje da je ranije osuđivan.

Nakon što je dobio odgovor u kome je navedeno da postoje brojni propusti, Vigemark je odlučio da uputi novo pismo Tegeltiji. Vigemark podsjeća Tegeltiju na njegovu konstataciju da postoji ozbiljan i suštinski problem u sistemu imenovanja, te da je evidentno da slučaj sudije Delalića nije usamljen.

- Apelujem na vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo s VSTS-om na sprečavanju takvih manjkavih odluka - navodi Vigemark, između ostalog, u pismu.

Vigemark ističe da su “pred zakonom svi jednaki”.

- Stoga ne bi trebalo da postoji niti trunka sumnje u vezi s bilo kojim nosiocem pravosudne funkcije - poručio je Vigemark.

Ratni kadrovi

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kazao je “Glasu Srpske” da je institucija na čijem je čelu identifikovala problem imenovanja sudija i tužilaca koji nisu dostojni da obavljaju ovu funkciju i obezbijede nezavisnost i profesionalnost pravosuđa i sudskih procesa.

- Identifikovali smo 15 sudija i tužilaca koji su ratni kadrovi i rade u pravosuđu, a riječ je o ljudima koji su u ratu presuđivali Srbima i slali ih u logore “Silos” i “Viktor Bubanj”. Oni se nalaze u nekoj vrsti sukoba interesa i nije čudo što se u Sudu i Tužilaštvu BiH ne procesuiraju zločini počinjeni nad Srbima. Prikupili smo dokumentaciju od oko 1.000 stranica i predali je Tužilaštvu BiH jer smatramo da su oni nepodobni za obavljanje sudskih i tužilačkih funkcija - rekao je Kojić.

Kazao je da su predlagali i Parlamentu BiH da bude doneseno zakonsko rješenje po kome bi bila provjeravana ratna i svaka druga prošlost nosilaca pravosudnih funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana