Proslava Vidovdana, krsne slave VRS u Gomionici: Srpska zavjet od kojeg se ne odustaje

Vedrana Kulaga Simić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Srpski narod je slobodarski narod, okupljen oko Republike Srpske i Srbije, kao svojih država. Srpska je zavjet od kojeg nećemo odustati.

Poručio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u manastiru Gomionica kod Banjaluke čestitajući Vidovdan - krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka u Oružanim snagama BiH.

Dodik je naglasio da pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka ponosno čuvaju tradiciju Vojske RS te da je svima imperativ mir.

Govoreći o sukobu na istoku, naglasio je da Srpska neće dozvoliti sankcije Rusije.

-  Zato nas ponovo pokušavaju svrstati na listu neposlušnih - rekao je Dodik i dodao da Srbi nikada nisu bili podanici.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je  da je obaveza svih u Srpskoj da pamte dostignuća VRS kojima je odbranjena sloboda zemlje u kojoj se danas živi.

Ona je svim borcima Srpske, Trećeg pješadijskog puka i građanima čestitala krsnu slavu VRS uz zahvalnost za sve što su borci postigli i obezbijedili za dolazeće generacije.
Cvijanovićeva je zahvalila i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je čuvar identiteta Srba i tradicije.

-Danas živimo u slobodi, ali moramo znati šta se dešavalo u prošlosti i da cijenimo sve naše žrtve koje su date za slobodu. Istovremeno moramo biti zagledani u budućnost da naučimo pouke i lekcije iz svega što se dešavalo kao i ono što je doprinijelo stvaranju Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se živi u složenim okolnostima ali da se pokušava osigurati sigurno mjesto za Srpsku čije će ustavne nadležnosti biti branjene uz odolijevanje svim pritiscima na tom planu.

-Branimo ono što je naše i ne ugrožavamo ništa tuđe. To je odlika ovog naroda i njegovih političkih i drugih predstavnika - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodijelila odlikovanja pojedincima zaslužnim za Srpsku, njen razvoj, učvršćenje mira i za šire zasluge za RS, a povodom Vidovdana.

Komandant Trećeg (RS) puka Milorad Krajšumović je rekao da je Vidovdan najvažniji datum u istoriji srpskog naroda i prekretnica u svjetskoj i evropskoj istoriji.

Rekao je da nema razgovora sa srpskim narodom kada je u pitanju sloboda, i podsjetio je na junake iz istorije srpskog naroda.

Dodao je da je Vojska RS vođena slobodarskim duhom srpskog naroda i zahvalio je vrhu Srpske i boračkim organizacijama te pozvao na slogu i okupljanje srpskog naroda i na očuvanje RS.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je rekao da je ovaj dan proslavljen u miru i da je Vojska RS odbranila narod na teritoriji Srpske.

Premijer Srpske Radovan Višković naglasio je da je Vidovdan za srpski narod od kosovskog boja do proboja koridora važan datum.

-VRS je bila odgovor na ono što su radila dva druga naroda u BiH - rekao je on i podsjetio da su druge dvije vojske bile osnovane prije nego što je srpski narod osnovao VRS.

Rekao je da srpske vojske kroz vijekove nikad nisu bile osvajačke vojske, već da su uvijek branile srpski narod.

Podsjetio je na 23 hiljade saboraca koji su platili životima odbranu RS.

U manastiru Gomionica je povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka služena sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas. Liturgiji i parastosu, koje su služili preosvećeni episkopi banjalučki Jefrem i bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, poslanici u Narodnoj skupštini i starješine VRS, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

U okviru obilježavanja obavljen je i obred lomljenja slavskog kolača.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana