Propao još jedan pokušaj dogovora oko smjene Budimira

Klix.ba
Propao još jedan pokušaj dogovora oko smjene Budimira

Sarajevo - Na inicijativu Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost, danas je u Sarajevu održan radni ručak sa Živkom Budimirom, predsjednikom Federacije BiH i Božom Ljubićem, predsjednikom HDZ-a 1990.

Na sastanku koji je trajao više od dva sata, a na kojem sa razgovaralo i smjeni Vlade Federacije BiH, nije dogovoreno skoro ništa. Budimir, Radončić i Ljubić su kazali kako će se sastati i u narednim danima te razgovarati o istom pitanju.

"Ja sam ponovio da ta procedura mora biti provedena u skladu sa Ustavom FBiH. nakon svega što je do sada urađeno, bilo bi vrlo neozbiljno i neodgovorno kada bih ja pristao ili postupao mimo Ustava, zakona i propisanih procedura", kazao je Budimir nakon sastanka.

Predsjednik Federacije BiH dodao je kako na današnjem sastanku od njega nije traženo da podnese ostavku.

"O tom pitanju imam jasan stav. Ako postoje zakonom propisane mogućnosti kojima se može izvršiti smjena predsjednika FBiH, neka izvole i neka pokrenu tu proceduru", dodao je Budimir.

Čelni čovjek HDZ-a 1990 Božo Ljubić zahvalio je Radončiću na organizaciji ručka.

"Riba je bila dobra", bio je komentar Ljubića koji je kazao kako je proces smjene sadašnje Vlade FBiH već počeo.

"Iznijeli smo stajališta nove 'potencijalne' parlamentarne većine. Ne želim potencirati parlamentarnu većinu dok ona ne bude imala svoju izvršnu vlast u FBiH, koja mora biti zamijenjena. Taj proces je počeo prikupljanjem potpisa i, kako su me obavijestili, prikupljeno je 56 potpisa iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ne sumnjam da će biti skupljena i natpolovična većina u Domu naroda i vrlo skoro kreće izglasavanje nepovjeranja Vladi FBiH", kazao je Ljubić.

Ukoliko dođe do izglasavanja nepovjerenja sadašnjoj Vladi FBiH, najvjerovatnije će se cijeli slučaj preseliti na Ustavni sud FBiH, nakon što Bošnjaci u Domu naroda FBiH zatraže zaštitu nacionalnog vitalnog interesa. Međutim, Ustavni sud nema potreban kvorum za donošenje odluka, tako da će se izvršna vlast u FBiH naći u pat poziciji.

Ljubić kaže kako bi samo pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa po ovom pitanju bilo destruktivno ponašanje, pozivajući se na slučaj u vezi sa smjenom ministara iz SDA u Savjetu ministara BiH, gdje je po istom pitanju Ustavni sud BiH presudio kako vitalni nacionalni interes u tom slučaju nije bio ugrožen.

"Mi smo i tu mogućnost imali u vidu i složili smo se da je potrebno pristupiti popunjavanju Ustavnog suda BiH. Tu stajališta nisu podudarna, na koji način to uraditi", kazao je Ljubić te dodao kako bi se sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice u vezi sa rekonstrukcijom Vlade BiH trebao desiti u narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana