Propaganda preko filmskog platna

Darko Momić
Propaganda preko filmskog platna

Sarajevo - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka slavodobitno je najavio snimanje još jednog filma o opsadi Sarajeva, precizirajući da će film biti rađen u vrhunskoj produkciji i po najvišim svjetskim standardima, kao i da su već obavljeni preliminarni razgovori sa, kako je rekao, relevantnim faktorima.

On je istakao da bi grad Sarajevo bio sufinansijer projekta uz podršku drugih nivoa vlasti, privatnog sektora i stranih partnera, uz ocjenu da “Sarajevo zaslužuje da dobije relevantan, istorijski tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi”.

- Film je snažan mehanizam kolektivnog pamćenja, mi smo grad filma, jednog od najvećih evropskih filmskih festivala i ovo je projekt oko kojeg se možemo okupiti - rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Njegovu inicijativu pozdravili su filmski radnici i javne ličnosti iz Sarajeva, dok, s druge strane, naši sagovornici iz Republike Srpske gaje ozbiljnu dozu rezerve prema inicijativi gradonačelnika Sarajeva i smatraju da će eventualni film biti najobičniji propagandni materijal.

Narodni poslanik i član Odbora za obrazovanje, nauku i kulturu Narodne skupštine RS Danijel Jošić kaže da nema ništa protiv inicijativa za snimanje filmova, ali dodaje da se već iz najave gradonačelnika Sarajeva može naslutiti da njegova inicijativa nije motivisana željom da bude snimljen dobar film.

- Ne želim unaprijed da osuđujem nešto što je tek na nivou inicijative, ali imam razlog da sumnjam da cilj inicijatora nije da bude snimljen kvalitetan i istorijski tačan, već propagandni film po volji političkog Sarajeva. Nažalost, na takav zaključak me tjera dosadašnje iskustvo sa snimanjem jednostranih filmova o proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojima je uloga loših momaka po pravilu pripadala Srbima - kaže Jošić.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić pozdravlja inicijativu gradonačelnika Sarajeva, ali mu poručuje da bi i on i svi ostali koji treba da učestvuju u snimanju tog filma trebalo da izuče istoriju Sarajeva.

- Bilo bi dobro da prvo vide kako je nastalo Sarajevo, čija je bila zemlja na Baščaršiji, Čengića vili, na Ilidži..., zatim da vide koliko je Srba živjelo u Sarajevu u periodu Prvog svjetskog rata, pa sve do devedesetih godina, kada je poslije Beograda bilo drugi srpski grad - kaže Dukić.

Nakon što to izuče, nastavlja Dukić, onda bi trebalo da odgovore na pitanje u kojem gradu je za vrijeme buna, ratova i “opsada” bilo 126 logora.

- U Sarajevu je tokom rata djelovalo 126 logora u kojima su tamničeni Srbi od kojih je jedan nosio naziv po Aliji Izetbegoviću, ali čisto sumnjam da Skaka ima namjeru da se o tome govori u filmu čije snimanje najavljuje - kaže Dukić.

Veljko Bulajić

Prve ozbiljne najave filma o “opsadi Sarajeva” čule su se već početkom 1998. godine, kada je kao režiser najavljivan poznati autor partizanskih epopeja Veljko Bulajić. On je nakon što projekat nikada nije ušao u realizaciju ocjenjivao da je film mogao biti na nivou “Bitke na Neretvi”.

Sarajevski mediji su polovinom juna 2017. godine pompezno najavili da je u Sarajevu počelo snimanje filma radnog naslova “Svjedočenja”, u kojem su glavne uloge tumačili Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija i Jasna Žalica. Sudbina tog filma je nepoznata, dok se film “Simpatija za đavola”, čije je snimanje počelo u februaru prošle godine, a baziran je na knjizi francuskog novinara Pola Maršanda, u kojoj se govori o njegovom iskustvu iz ratnog Sarajeva, nalazi u postprodukciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana