Privedeni Škobo, Danilović i supruga Đorđa Ždrale

Nebojša Tomašević
Privedeni Škobo, Danilović i supruga Đorđa Ždrale

PALE - U ponedjeljak ujutro oko 4.30 časova ispred stambene zgrade na Palama eksplodirala je naprava koja je zapalila vozilo "golf 5", vlasništvo bivšeg šefa policije Ivana Šarca.

Iz izvora bliskih istražnim organima "Glas Srpske" saznaje da je policija juče privela veći broj lica koja sumnjiči kao organizatore paljevine, među kojima su i Jovan Škobo i Milutin Mića Danilović.

Policija istražuje povezanost ove grupe sa eksplozijom, budući da je u subotu sin Jovana Škobe, Miroslav Škobo, fizički napao Ivana Šarca.

- Na Šarca je u subotu nasrnuo Miroslav Škobo i čak potezao pištolj na njega. Mlađi Škobo ga je pljunuo i rekao: "Znamo da ti i dalje radiš za policiju" - kaže izvor "Glasa Srpske" iz policije. Taj napad Šarac je odmah prijavio inspektorima CJB Istočno Sarajevo, a Miroslav Škobo je u bjekstvu.

Jovan Škobo, nekadašnji šef policije na Palama, i njegov sin Miroslav, članovi su kriminalne grupe Đorđa Ždrale, koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera.

Policija je juče privela i Spomenku Ždrale, suprugu Đorđa Ždrale, kako bi je ispitala na okolnosti ubistava Srđana Kneževića i jednog inspektora DB-a Srbije u Beogradu, te pokušaj ubistva Veljka Golijanina na Palama.

- Policija smatra da supruga Đorđa Ždrale ima informacije o ovim krivičnim djelima koja je izvršio u vrijeme dok je bio u zatvoru. Ona može da svjedoči o tome da je Đorđe izlazio iz zatvora i vršio ova teška krivična djela - rekao je izvor "Glasa Srpske" iz policije.

On je dodao da je Ivan Šarac bio šef policije u vrijeme kada je u porodici Đorđa Ždrale prijavljeno nasilje.

- Šarac je bio šef policije na Palama kada je Đorđe Ždrale svoju suprugu Spomenku u osmom mjesecu trudnoće istukao pištoljem po glavi, te policija u rasvjetljavanju napada na njega ne isključuje ni taj motiv - rekao je izvor "Glasa". 

Demantovao je da je Šarac policiji dao bilo kakvu informaciju o tome da je Ždrale izlazio iz zatvora da bi vršio krivična djela ubistava.

- Poznato je da su Jovan i Miroslav Škobo bili značajni faktori u kriminalnoj grupi Đorđa Ždrale i ne isključuje se mogućnost da su se aktivno uključili u brisanje preostalih tragova o brojnim najtežim krivičnim djelima za koja policija sumnjiči upravo ovu kriminalnu grupu - kažu u policiji.

Dodaju da je paljenje automobila stiglo kao odgovor na pojačane aktivnosti policije proteklih dana.

Iz policije je zvanično saopšteno da je nepoznato lice, ili više njih, juče ujutro oko 4.30 časova bacilo napravu pred garažu u kojoj je bilo Šarčevo vozilo, te da je od dejstva eksplozije došlo do oštećenja ulaznih garažnih vrata i prizemnog dijela zgrade, a potom i do zapaljenja automobila.

Šarac je rekao da je eksplozija rezultat njegovog ranijeg rada u policiji.

- Tu su nadležni organi i vjerujem da će doći vrijeme kada će svako odgovarati za svoje postupke, pa tako i počinioci ovog krivičnog djela - rekao je on.

Ivan Šarac bio je komandir Policijske stanice Pale od jula 2001. do februara 2004. godine, kada ga je suspendovao tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, uz obrazloženje da je dio mreže koja podržava haškog optuženika Radovana Karadžića. Trenutno radi kao instruktor vožnje.

Ovo je drugi napad na Šarca. U aprilu 2004. godine pod njegovim "golfom", parkiranim ispred PS Pale, takođe je aktivirana eksplozivna naprava.

"Golf 2"

Pripadnici CJB Istočno Sarajevo pronašli su kod fabrike "Famos" automobil "golf 2" sive boje, kojim se dovezla osoba koja je zapalila "golf 5" bivšeg šefa policije Ivana Šarca.

Kako "Glas Srpske" saznaje, vozilo je ukradeno u Kantonu Sarajevo prije dva mjeseca.

Vještačenje

Prvi nezvanični rezultati vještačenja na mjestu požara upućuju na zaključak da na Šarčev automobil nije bačena klasična eksplozivna naprava, već najvjerovatnije zapaljiva tečnost, moguće je i "Molotovljev koktel".

- Počinioci su obili katanac na ulaznim vratima garaže, a onda je bačena naprava koja je sadržavala zapaljivu tečnost, koja je u dodiru sa benzinom u automobilu izazvala eksploziju, a potom i požar - saznaje "Glas" prve rezultate vještačenja na zgarištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana