Priključenje na gasovod nije političko, već ekonomsko pitanje

Srna
Priključenje na gasovod nije političko, već ekonomsko pitanje

BANjALUKA - Priključenje Republike Srpske i Federacije BiH na gasovod nije političko, već prvenstveno ekonomsko pitanje, zaključak je naučno-stručne konferencije sa međunarodnim učešćem "Istočna ili Južna interkonekcija - politika ili ekonomija?", koja je održana u Banjaluci.

To se, kako je pojašnjeno, odnosi na priključenje Republike Srpske putem "Istočne interkonekcije" u sistem "Turskog toka" prvog operativnog međunarodnog gasovoda, i Federacije BiH /FBiH/ preko "Južne interkonekcije" na LNG terminal Krk.

Učesnici konferencije su istakli da BiH treba da iskoristi svoj geografski položaj i da realizacijom "Istočne i Južne interkonekcije" obezbijedi dovoljne količine energenta 21. vijeka vođena isključivo svojim interesima i kapacitetima.

Na skupu je preovladalo mišljenje da je za BiH važno da pored toga što vodi računa o vlastitim interesima ne ignoriše važne međunarodne i regionalne projekte, posebno ne one od kojih zavisi njena buduća energetska bezbjednost.

Istaknut je i značaj jačanja kapaciteta nevladinog sektora organizovanjem ovakvih naučno-stručnih konferencija, okruglih stolova radi informisanja javnosti u BiH i regionu o važnostima i ekonomskim mogućnostima koje donosi izgradnja novih transportnih pravaca i povezivanja sa mrežama prirodnog gasa u regionu, kao i potrebi zaštite ovih mreža.

Konferenciju je organizovao Centar za lobiranje iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana