Prijedor: Od 20 projekata samo mladi fudbaleri nisu opravdali dobijeni novac

GS
Prijedor: Od 20 projekata samo mladi fudbaleri nisu opravdali dobijeni novac

PRIJEDOR - Iz budžeta grada Prijedora lani je putem javnog konkursa sa 38.170 KM sufinansirano 20 projekata omladinskog sektora, navodi se u informaciji o izboru i realizaciji projekata omladinskog sektora grada Prijedora u 2019. godini.

Od 20 korisnika budžetske podrške narativni i finansijski izvještaj nije dostavio samo Omladinski fudbalski klub "Rudar" Prijedor.

Njihov projekat "Svlačionica za pionire i pretpionire" gradski budžet sufinansirao je sa 1.000 KM, a aktivnosti su se odnosile na zatvaranje prostora ispod zapadnih tribina stadiona i unutrašnje uređenje.

Usljed formalnih nedostataka, odnosno nepotpune dokumentacije dva aplikanta nisu uvrštena u proces razmatranja i bodovanja. U pitanju su neformalne grupe Poljoprivredno-prehrambene škole i "Snaga volje".

Komisija za praćenje sprovođenja projekata obišla je omladinske organizacije, izvršila monitoring i obavila uvid u prostorije za rad i opremljenost organizacija, a sa mjesnim zajednicama koje su obnovile nekadašnje domove kulture razgovaralo se o mogućnostima da se neke od prostorija dodijele na korištenje mladima.

"Sljedeća faza odnosila bi se na elementarno opremanje. Na taj način mladima bi bilo omogućeno da se aktivno uključe u život svoje mjesne zajednice. U tom pravcu je izrađeno kratko pismo o potrebi, mogućnostima i načinu uključivanja mladih u omladinski život grada", navodi se u informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

U informaciji se podsjeća da je oktobra 2018. godine uspostavljena Kancelarija za mlade gdje su svim mladima grada na usluzi predstavnik Gradske uprave i predstavnik Omladinskog savjeta, a s ciljem da se olakša pristup mladima koji žele da se aktivno uključe u društveni život.

"Prostor je aktivan u organizovanju radionica, seminara, okruglih stolova i kurseva. Svi mladi koji su bili zainteresovani za bilo kakav vid kreativnog rada, edukacije ili druženja, imali su cjelodnevni pristup ovoj kancelariji", dodaje se u informaciji.

Pravo na sufinansiranje projekata za mlade iz budžeta grada u prošloj godini ostvarilo je 11 omladinskih organizacija - "Um", Savez studenata Rudarskog fakulteta, "Sana" Brezičani, "Mladost" Bistrica, "Kvart", "Ljubija", "Glajd", "Puls", "Afrodita", Omladinski savjet i "Puum".

Među onim koji su ostvarili ovo pravo je osam neformalnih grupa - "Mladi Centar", "Ja građanin", "Mašinci", "Učenici Gimnazije", "Urban saund", "Mladi za mlade", "Psiholuminis" i "Naša stvar", te jedan sportski kolektiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana