Prihvaćen Mektićev Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS

Ž.D.
Prihvaćen Mektićev Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je sa 24 glasa „za" i 11 „protiv" usvojio je Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sazivu po hitnom postupku koji je predložio poslanik SDS Dragan Mektić.

Protiv ovog zakonskog prijedloga glasao je Klub SNSD, Srpski klub i poslanici HDZ BiH. Ovaj zakonski prijedlog treba da usvoji i Dom naroda da bi stupio na snagu.

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku predloženog zakona, Mektić je ocijenio da je neophodno što prije reformisati VSTS i pravosudni sistem, navodeći da je opšta percepcija javnosti BiH nepovjerenje u pravosudni sistem, pravnu državu i vladavinu zakona, te da je  za ova institucija ključna.

Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktuelnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. junom, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a provedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Usvojena je inicijativa da Savjet ministara u roku od 90 dana donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u državnim inicijativama u smislu validnosti diploma u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja. Data je saglasnost da se ratifikuju finansijski  sporazumi vrijedni oko 140 miliona evra namijenjeni za projekte u RS u oblastima zdravstva, obrazovanja, komu8nalne privrede i infrastrukture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana