Pri kraju procedura za izbor novog člana CIK-a iz reda hrvatskog naroda: Pet kandidata za Rogićevu poziciju

Vedrana Kulaga Simić
Pri kraju procedura za izbor novog člana CIK-a iz reda hrvatskog naroda: Pet kandidata za Rogićevu poziciju

SARAJEVO - Izbor novog člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH ulazi u završnu fazu, završena je predaja prijava, a tu poziciju, koja pripada hrvatskom narodu, juri pet kandidata, saznaje “Glas Srpske”.

Dio članova CIK-a, zbog isteka mandata, zamijenjen je prošle godine, ali situacija u vezi s tim potezom u Parlamentu BiH se još ne smiruje. SNSD i HDZ BiH i dalje ne priznaju njihov legitimitet jer nisu izabrani, ističu, u skladu sa propisima, odnosno na osnovu konkursa i procedure koja je tada bila u toku, već glasovima poslanika koji su predložili podobne kadrove iz svojih redova.

Nova konkursna procedura je pokrenuta jer je Vladi Rogiću, članu iz reda hrvatskog naroda, istekao sedmogodišnji mandat u CIK-u BiH. On je kratko za “Glas” potvrdio da je dostavio prijavu, ne želeći da ulazi u detalje i očekivanja od ove procedure izbora. Prema nezvaničnim informacijama, među kandidatima je, od zvučnijih imena, i generalni sekretar CIK-a BiH Goran Mišković. Sa njim nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

O Rogićevoj poziciji u CIK-u i isteku mandata pokrenuta je priča i tokom posljednje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH kada je poslanik Dženan Đonlagić (DF) tražio da se dnevni red na zasjedanju krajem marta dopuni donošenjem odluke o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana CIK-a. U svom izlaganju je ukazao da je Parlament, nakon 12 mjeseci, u identičnoj situaciji, podsjetivši da prema Izbornom zakonu BiH Dom sam bira potrebnog kandidata u slučaju kada se lista kandidata, a koju sprovodi komisija, ne dostavi 30 dana prije isteka mandata članu za kojeg se vrši izbor. Međutim, taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH i član Komisije za izbor člana CIK-a Borjana Krišto (HDZ BiH) istakla je za “Glas Srpske” da je procedura u toku.

- Istekao je rok za prijavljivanje i očekujemo da dobijemo sve pristigle prijave. Nakon toga bi trebalo da bude sjednica komisije, na kojoj ćemo vidjeti ko ispunjava uslove i ko ulazi u uži izbor - istakla je Krišto.

Ona je podvukla da se ova procedura ne smije završiti kao ona lani, jer je jasno da su tada prekršene procedure, zbog čega, podsjetila je, stranka čiji je član i dalje osporava legitimitet članova komisije koji su tada izabrani na sjednici Doma. Postupak izbora članova, naglasila je, treba sprovesti prema konkursu i dati priliku ljudima koji su stručnjaci iz te oblasti da se prijave, a sve ostalo je na nadležnoj komisiji.

Na pitanje da li očekuje da će se ponovo pokušati sličan scenario, rekla je da se već vide namjere pojedinaca.

- To se više i ne skriva - zaključila je Krišto.

Članovi

Predstavnički dom Parlamenta BiH je polovinom marta prošle godine usvojio odluku o prestanku mandata, odnosno izboru i stupanju na dužnost članova Centralne izborne komisije. Ovom odlukom mandat je prestao Suadu Arnautoviću, Ahmetu Šantiću, Branku Petriću i Novaku Božičkoviću, a izabrani su novi članovi Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina. Željko Bakalar je imenovan u maju za člana, a kasnije je izabran za predsjednika CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana