Prevoznici neće voziti i točiti gorivo dok se problem ne riješi, pozivaju i građane da im se pridruže

Milijana Latinović
Prevoznici neće voziti i točiti gorivo dok se problem ne riješi, pozivaju i građane da im se pridruže

BANjALUKA - Prevoznici širom Republike Srpske parkirali su jutros kamione u znak protesta zbog enormno visokih cijena goriva zbog kojih su, kako kažu u debelom minusu i ostaće na parkinzima sve dok se neko od nadležnih ne javi i ne nađe rješenje.

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić naglasivši da od jutros prevoznici niti toče gorivo niti voze robu.

- Kamioni ne idu na utovar. Čekamo poziv iz nadležnih institucija kako bismo našli neko rješenje i dobili pomoć jer je trenutna cijena goriva, koje učestvuje i do 80 odsto u realizaciji našeg posla, nepodnošljiva. Nismo čak ni na nuli već daleko ispod nule. Želja nam je da ovo završimo danas, ali ukoliko nas ne pozovu da nađemo adekvatno rješenje ostajemo parkirani do daljnjeg - poručio je Grbić.

Naglasio je da su gubici prevoznika ogromni, ali da su ipak imali sluha za sve ostale i nisu blokirali saobraćaj već samo parkirali kamione svako na svome parkingu.

Prevoznik iz Bileće Željko Bratić kazao je da rade samo oni koji su jutros već bili natovareni ili su na putu.

- Oni su otišli na istovar a svi ostali stoje. Teško je izračunati koliki su gubici, jer mi gotovo iz dana u dan dobijamo novu cijenu goriva. Mi ne možemo za toliko da poskupimo prevoz i nema nas nigdje. Svako naše poskupljenje istopi nova cijena goriva, tako da je bolje ne raditi nego raditi - rekao je Bratić.

Ista je situacija i u Sarajevsko-romanijskoj regiji gdje je većina parkirala šlepere.

- Dosta vozila je na putu, ali kad se vrate i oni će stati. Ovo je pokušaj prevoznika da animiramo malo širu javnost jer to što je nafta 3,61 KM i biće i četiri marke nije samo problem prevoznika već svih građana, svih potrošača. Smatram da bi trebali u ovaj bojkot da se uključe i svi građani Republike Srpske, u suprotnom rašće cijena prevoza a i cijene proizvoda na policama marketa biće sve više – poručio je prevoznik iz Sokoca Boriša Rajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana