Presudu o imenovanju direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja ne sprovode ni po cijenu plaćanja penala

Vedrana Kulaga Simić
Presudu o imenovanju direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja ne sprovode ni po cijenu plaćanja penala

SARAJEVO - Pravobranilaštvo BiH uložilo je žalbu na posljednje rješenje Suda BiH kojom je ponovo naloženo Savjetu ministara BiH da aktuelnog načelnika kabineta direktora Granične policije Radišu Samardžiju postavi za direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja na zajedničkom nivou, a na osnovu ranije sprovedenog konkursa.

Samardžija je na konkursu, sprovedenom u 2017. godini, bio prvorangirani kandidat sa najboljim ocjenama, ali je umjesto njega za direktora Agencije imenovan Neđo Kojić.

Zbog takvog epiloga konkursne procedure, Samardžija je odlučio da tuži Savjet ministara, odnosno Ministarstvo bezbjednosti BiH jer je smatrao da je riječ o nezakonitom imenovanju direktora koji je bio četvrti na listi sa 34 boda dok je on, sa druge strane, bio prvi sa 48 bodova, a nakon dvogodišnjeg postupka dobio je presudu u svoju korist.

Sud BiH je, naime, nakon postupka poništio rješenje o imenovanju Kojića i naložio Savjetu da ponovo sprovede postupak imenovanja direktora u skladu sa listom kandidata u okviru konkursa od 27. juna 2017, odnosno da imenuje Samardžiju koji je u svojoj tužbi naveo da je imenovanje Kojića bilo nezakonito, jer se on uopšte nije nalazio na listi uspješnih kandidata. Kojićevo ime je, prema tvrdnji Samardžije, sa liste neuspješnih naknadno dodato na listu uspješnih. Takva lista je dostavljena tadašnjem ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću koji je Kojića, sa četvrtog mjesta na listi, predložio za direktora Agencije, a Savjet ministara imenovao.

Nakon presude od 10. aprila ove godine, a kojom je potvrđena prvostepena od 18. jula prošle godine, Savjet ministara BiH je poništio rješenje o imenovanju direktora Agencije, ali Kojića ostavio u fotelji direktora, kao vršioca dužnosti što, kako tvrdi, Samardžija nije u skladu sa sudskom odlukom.

Zbog toga je podnio zahtjev za prinudno izvršenje presude, poslije čega je Sud donio rješenje kojim se nalaže Savjetu ministara da u roku od 15 dana imenuje direktora u skladu sa pravosnažnom presudom. U protivnom će mu, za svaki dan kašnjenja, plaćati 100 KM sudskih penala.

I na tu sudsku odluku, kaže Samardžija za “Glas Srpske”, Pravobranilaštvo BiH je 3. jula uputilo žalbu što je za njega pokušaj kupovine vremena. 

- U obrazloženju su kao jedan razlog za trenutno stanje naveli i pandemiju virusa jer se, kako su naveli, Savjet ministara nije mogao sastajati, što je apsolutno netačno jer je od pravosnažne presude bilo 18 sjednica Savjeta, tako da je i ovaj potez vjerovatno pokušaj kupovine vremena. Koji je razlog, ne znam - rekao je Samardžija koji je konačnu odluku Apelacionog odjeljenja Suda BiH očekuje veoma brzo.

Naglasio je da će ta odluka biti posljednja te da bi tada cijeli slučaj trebalo konačno da dobije epilog nakon duže pravne bitke, ali i upozorio da, ako nadležni i dalje ne budu htjeli da je sprovedu u djelo, morati da plaćaju sudske penale.

- Ne znam kome to može biti interes - zaključio je Samardžija.

Konkursnom procedurom za izbor direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH bave se i pravosudne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana