Preminuo prvozaraženi pacijent u Mostaru, muškarac koji je umro u vozilu Hitne pomoći bio zaražen virusom korona

GS
Preminuo prvozaraženi pacijent u Mostaru, muškarac koji je umro u vozilu Hitne pomoći bio zaražen virusom korona

TRAVNIK - Preminuo je prvozaraženi pacijent u Mostaru, objavio je Večernji list.

Informaciju im je potvrdio direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr Ante Kvesić, a pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju.

- Muškarac (66) iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio je pozitivan na virus korona - potvrdio je danas u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš, javila je Srna.

Muškarac je primljen je u službu Hitne pomoći u Gornjem Vakufu/Uskoplju, a preminuo je na putu prema bolnici u Travniku.

- Imali smo osjećaj da bi ga trebalo testirati, to smo i uradili, te smo dobili pozitivan nalaz. On nije imao epidemiološki pozitivnu anketu, nije bio u samoizolaciji, niti je imao potvrđene kontakte sa nekim ko je pozitivan na virus korona. Na nama je da istražujemo koji je to nulti slučaj od kojeg se on zarazio i koji su eventualni kontakti - rekao je Karakaš novinarima.

Karakaš je naglasio da je juče iz Srednjobosanskog kantona na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu poslato 15 uzoraka, te da su dva bila pozitivna.

Drugi slučaj zaraze virusom korona potvrđen je u Novom Travniku, a riječ je o osobi koja je povezana sa klasterom Tuzla.

Ranije je od virusa korona preminulo pet osoba u FBiH i jedna u Srpskoj.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana