Premier kladionica spremila gotovo dva miliona KM za isplatu pomoći radnicima

GS
Premier kladionica spremila gotovo dva miliona KM za isplatu pomoći radnicima

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH je još u julu ove godine donijela Uredbu kojom je poslodavcima u FBiH omogućila da, uslijed enormnih poskupljenja, isplate jednokratnu finansijsku pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, do maksimalno 1.080 maraka, a Vlada će se na taj iznos odreći svog dijela za doprinose i poreze.

Rok za to je do 31. decembra do kada vrijedi Uredba Vlade FBiH, a jednokratnu pomoć do sada su imali sreću da dobiju uglavnom zaposleni u javnim preduzećima, a rijetki su privatnici koji su iskoristili ovu mogućnost.

Od najvećih privatnih firmi u Federaciji, isplatu pomoći radnicima za sada su potvrdili samo u Premier kladionici. Vlasnik najveće kladionice u Bosni i Hercegovini juče je putem društvenih mreža obradovao svojih više od 1.500 radnika, najavivši isplatu maksimalnog iznosa od 1.080 maraka za sve radnike Premier kladionice, kako onima zaposlene u FBiH, tako i za one koji za Premier rade u Republici Srpskoj, iako tamo za sada ne postoje ovakve mjere.

Zbog toga će Premier kladionica na iznos pomoći koju isplati radnicima u Republici Srpskoj morati platiti i dodatnih oko 65 odsto za doprinose i poreze.

– Ovo će nas koštati ukupno oko dva miliona maraka, ali ne gledamo na to kao na trošak, nego kao moralnu i društvenu obvezu svake uspješne firme prema svojim radnicima u ovakvim okolnostima. Lično mislim da bi svaka firma koja pozitivno posluje trebala dio svojih sredstava podijeliti sa radnicima i na taj način ljudima pomoći da lakše podnesu rast cijena – naveo je na „Fejsbuku“ vlasnik Premier kladionice Renato Korać.

Premier kladionici ovo nije prvi put da se ističe sličnim potezima. U jeku korone je zadržala sve radnike na punoj plati te uz to donirala više od 300 hiljada maraka bolnicama i domovima zdravlja širom BiH.

Kako je Korać najavio, jednokratna pomoći radnicima će biti isplaćena najkasnije do 15. decembra ove godine.

- S obzirom na to da poslujemo i u FBiH i u Republici Srpskoj, da su troškovi života porasli podjednako u oba entiteta, mi ne želimo raditi razlike između naših zaposlenika, jer su nam jednako vrijedni. Imamo neke nezvanične informacije kako se i u Srpskoj Vlada sprema na slične mjere kao u FBiH, stoga ćemo malo pričekati s isplatom, ali najkasnije do decembra. Ako Vlada Srpske ne donese uredbu sličnu ovoj u Federaciji, isplatićemo po 1.080 maraka svim radnicima i na to u Republici Srpskoj platiti pripadajuće doprinose i poreze -  zaključio je Korać.

Rijetki privatnici ”odriješili kesu”

Najveće kritike Vlada FBiH je dobila jer ne dopušta isplatu ove pomoći u ratama s obzirom na to da je za većinu privatnih firmi gotovo nemoguće isplatiti ozbiljnije iznose pomoći odjednom.

– Kada je riječ o isplati 1.080 KM pomoći radnicima, imamo informaciju da je to do sada isplaćeno neznatnom broju radnika u F BiH - rekao je ranije predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, dodajući kako se ovdje radi o ”klasičnom izbjegavanju odgovornosti za tešku ekonomsku situaciju i bacanje prašine u oči radnicima, te prebacivanje loptice na drugoga”.

„Grafotisak“ iz Gruda je za svojih 300-tinjak radnika isplatio po 1.000 maraka, po 1.000 maraka dobilo je i 125 radnika firme „Miviko“ iz Posušja, kao i 66 radnika „Neimaxa“ iz Visokog, dok je maksimalan iznos od 1.080 dobilo 868 radnika firme „Natron-Hajat“ iz Maglaja.

– Što se tiče odluke Vlade o pomoći stanovništvu, osvrnuću se samo na dio koji se odnosi na privredu. Svakako bi bilo bolje da je Vlada dozvolila neoporezivu isplatu u više tranši. Naša trenutna likvidnost nam je omogućila jednokratnu isplatu, ali postoji niz preduzeća koja imaju problema s likvidnošću. Svojom odlukom Vlada je pomogla likvidnim firmama, a nelikvidnim stvorila problem u vidu pritiska radnika za dodatnom isplatom. Prava pomoć poslodavcima bi bila u smanjenju doprinosa na platu radnika - rekao je za „Faktor“ direktor „Natron-Hajata“ Muhamed Zahirović.

Kada je riječ o javnim preduzećima,  maksimalni iznos pomoći (1.080 KM) dobili radnici JP Ceste FBiH i BH Pošte, 70 odsto od tog iznosa (oko 750 KM) dobili su zaposleni u „BH Telekomu“, dok su po 800 maraka dobili radnici Željeznice FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana