Preliminarno usvojen Reformski program VSTS

Srna
Preliminarno usvojen Reformski program VSTS

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ "preliminarno" je usvojio prijedlog Reformskog programa, dok su članovi ovog pravosudnog tijela nakon više od pola godine od formiranja Odjeljenja za integritet istakli kako nisu sigurni u kom pravcu će on djelovati.

Nakon što je šef Delegacije EU u BiH zatražio da se Sekretarijat autorizuje za početak pregovora o memorandumu između institucija koje će implementirati novi Zakon o VSTS-u, te da Delegacija nudi pomoć za uspostavljanje Odjeljenja za integritet, članovi Savjeta su istakli kako im nije jasno u kom pravcu će to odjeljenje djelovati i da je potrebno "da im se otklone sve nepoznanice koje imaju".

Član VSTS Mahmut Švraka je rekao da je jasno da će Odjeljenje biti unutar Sekretarijata, ali da je nepoznato ko će ga finansirati, te u kom pravcu će biti regulisan njegov status.

"Ima dosta nepoznanica. U operativnom dijelu, kad se govori o integritetu i imovinskim kartonima, to zahtijeva ozbiljan pristup Odjeljenju za integritet", naveo je Švraka.

Član VSTS Slavo Lakić je tokom svog izlaganja je rekao da on ranije kritički nastupio u vezi sa Odjeljenjem za integritet, budući da je dosta pravnih nepoznanica oko njegovog funkcionisanja.

"To je nezavisno tijelo u okviru nezavisnog tijela", naveo je Lakić pojašnjavajući da je nejasno kakva je pozicija ovog tijela.

Direktor Sekretarijata Admir Suljagić rekao je kako je sistematizacija usvojena, ali da je o strukturi nemoguće razgovarati bez novog zakona o VSTS-u, čije se usvajanje očekuje tokom aprila.

Član VSTS Selim Karamehić je rekao da će, prema nezvaničnim informacijama, hitne izmjene zakona o VSTS biti za mjesec dana u parlamentu BiH, ali da u roku od godinu dana treba biti usvojen novi zakon o VSTS-u.

On je pojasnio da Reformski program obuhvata šest oblasti - kvalitet, integritet, efikasnost, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i VSTS i njegov rad, kao i saradnju sa vanjskim faktorima, ali u tom materijalu nema prijedloga zakonodavnih izmjena.

"Plan je da se ovaj Reformski program objavi na stranici Savjeta, dostavi javnosti, profesionalnoj i međunarodnoj zajednici, pa da sačekamo mjesec dana njihove komentare, sugestije i primjedbe, nakon čega bi se materijal obradio i dostavio Savjetu na konačno usvajanje", rekao je Karamehić.

Riječ je o aktivnostima koje VSTS treba da preduzima kao institucija, ali i samo pravosuđe u BiH, izvršna i zakonodavna vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana