Predstavnički dom PS BiH opet usvojio ukidanje akciza na gorivo

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Primjenom usaglašenih rješenja gorivo u BiH bi pojeftinilo za 35 do 40 feninga, a po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca primjenu zakona.

Predlagač zakona Saša Magazinović (SDP) na početku je objasnio šta se sve događalo tokom protekle godine od kada je zakon u parlamentarnoj proceduri.

"Imam potrebu kao predlagač da kažem da je zakon predložen u martu prošle godine. Gledajući danas cijene su gotovo slične kao u periodu kada je zakon predložen. Za zastupnike koji su novoizaberani da samo podsjetim da je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon kojim se akcize ukidaju na šest mjeseci. Dom naroda je tekst zakona razmatrao u redovnoj proceduri. Sve stranke su u nekoj fazi glasale za ovaj zakon", objasnio je Magazinović.

Istakao je kako su se vlade Republike Srpske i FBiH pozitivno izjasnile o ukidanju akciza jer imaju novac od prihoda PDV-a zbog "divljanja cijena".

"Ovo nismo mi izmislili, imate primjere ove mjere u regiji. To znači da od visine akcize na gorivo, gorovo bi bilo jeftinije i do pola marke jer se na akcizu obračunava i PDV. Ono što je danas pred nama jeste izvještaj komisije jer je jedan dom usvojio u jednom, drugi dom u drugom tekstu. Sada predstavnički dom treba usvojiti tekst koji smo usvojili u martu prošle godine", kazao je Magazinović.

Nakon što je zakon usvojio Predstavnički dom, na potezu je ponovno Dom naroda BiH.

Prijedlog Izmjena zakona o zastavi upućen u redovnu proceduru

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su u redovnu parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu BiH.

Njihov predlagač Denis Zvizdić tražio je hitnu proceduru za ova dva zakonska prijedloga.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH traži se da se u zakonu termin "zajedničke institucije" zamijeni terminom "institucije BiH", dok je kao cilj Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH navedeno obezbjeđivanje trajne materijalne podrške za vrhunski sport.

Podršku Predstavničkog doma nisu dobili izvještaji koji se odnose na poslovanje i rad BHRT-a u 2022. godini, dok je na usaglašavanje Kolegijumu upućen izvještaj o primjeni jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Poslanici su podržali izvještaje o radu Pravobranilaštva BiH za 2021. godinu, te izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana