Predsjedništvo HDZ BiH: Izborno zakonodavstvo da onemogući diskriminaciju

Srna
Predsjedništvo HDZ BiH: Izborno zakonodavstvo da onemogući diskriminaciju

MOSTAR - Izborno zakonodavstvo treba da obezbijedi neophodne preduslove za održavanje opštih izbora 2022. godine i onemogući diskriminaciju, poruka je sa proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, koja je održana u Kupresu.

Na sjednici je istaknuto da je potrebno regulisati sve postojeće neustavne anomalije, nametanje političkih predstavnika i majorizaciju.

"Ustavni sud BiH i Evropski sud za ljudska prava izdvojili su kao temeljni ustavni postulat - konstitutivnost narod. Izborni zakon BiH mora omogućiti legitimno političko predstavljanje uz jednaka aktivna i pasivna biračka prava svima i biti usklađen sa Ustavom BiH", navode iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su dodali da Predsjedništvo BiH i domovi naroda BiH i FBiH ne mogu biti predmet diskriminacije jer su u Dejtonskom mirovnom sporazumu i postavljeni kao institucionalni okviri utemeljeni na ravnopravnoj zastupljenosti i legitimnoj predstavljenosti konstitutivnih naroda.

"Ove institucije služe kao balans većinskog i konsenzusnog modela, slično kao i u svim drugim višenacionalnim državama širom Evrope i svijeta", saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Na sjednici je razgovarano o aktuelnim političkim procesima i pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH kao ključnog političkog pitanja koje će usmjeriti sve buduće odnose, posebno u Federaciji BiH, kao i o funkcionisanju institucija na svim nivoima vlasti i pitanja bezbjednosnog okvira.

"Naglašeno je da retorika koja narušava međunacionalne odnose i kojoj javnost svjedoči ne može doprinijeti ničemu, osim nacionalističkim partikularnim ciljevima pojedinih politika", napominju iz HDZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana