Predsjedništvo HDZ-a BiH: Svaki dogovor rušila SDA

Vedrana Kulaga
Predsjedništvo HDZ-a BiH: Svaki dogovor rušila SDA

Banjaluka - Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatraće danas u Mostaru aktuelnu političku situaciju, sa osvrtom na razgovore koje su prošle sedmice imali sa SNSD-om i SDA, a iz te hrvatske stranke poručuju da ima osnova za optimizam kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH, skrećući pažnju na dosadašnje miniranje dogovora sa bošnjačke strane.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Josip Jerković, koji je bio u delegaciji stranke u petak tokom razgovora sa čelnicima SNSD-a u Mostaru, istakao je juče za “Glas Srpske” da je, kao i njegov stranački šef, optimista kada je riječ o završetku procesa formiranja vlasti na nivou BiH.

Na svakoj sjednici Predsjedništva HDZ-a je, kaže, aktuelna politička situacija i neformiranje vlasti jedna od tačaka dnevnog reda. Ističući da je u BiH nezahvalno pričati o rokovima, kaže da bez zajedničkog dogovora, sve tri strane, nema formiranja vlasti i napretka.

- Očekujem formiranje Savjeta ministara. Vjerujem da se to privodi kraju i da će se popustiti sa svih strana te naći rješenje za formiranje vlasti na nivou BiH. Vjerujem da će se do Nove godine naći taj kompromis, ali i da će i prije tog datuma predsjednici HDZ-a, SNSD-a i SDA sjesti za isti sto. Problem je u tome što se tri strane dogovore, stave sve dogovoreno na papir, a onda to ne ispoštuje bošnjačka strana - rekao je Jerković.

Na pitanje da li su saglasni sa prijedlogom SNSD-a da se u prethodnom sporazumu o principima za formiranje vlasti promijeni datum i krene dalje, odgovorio je da to nije loš put.

- Sigurno je da će morati doći do kompromisa, a zašto ne i to, pa da se poslije toga usvoji ako bi to doprinijelo boljitku, formiranju vlasti i deblokiranju sredstva koja stoje, a koja su potrebna svima u BiH - zaključio je Jerković.

On je ponovio i da je neophodno da bude izmijenjen Izborni zakon BiH, što je jedan od uslova HDZ-a BiH bez kojeg neće doći do formiranja federalne vlasti jer ne mogu tolerisati više da im drugi biraju predstavnike na tom nivou, ali i na nivou BiH.

U vrhu SDA juče nismo uspjeli da saznamo kakav je njihov stav o posljednjoj ponudi iz SNSD-a da nedavni sporazum bude osvježen novim datumom.

Predsjednici SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA - Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović su početkom avgusta ove godine usaglasili principe za formiranje vlasti, a u tom dokumentu dat je rok od 30 dana da se taj posao obavi, uz stavku da ako do toga ne dođe do 5. septembra dogovor prestaje da važi, što se na kraju i dogodilo.

Najviše je zapelo kod tumačenja tačke sporazuma koja se odnosila na odnos BiH prema NATO, odnosno Godišnji nacionalni plan (ANP), protiv kojeg je SNSD, a od kojeg ne odustaje SDA.

Iz SNSD-a su nedavno izašli sa prijedlogom da se ponovo sastanu lideri i promijeni posljednji član sporazuma - da umjesto 30 dana rok za njegovo sprovođenje bude 15. To je u petak i delegaciji HDZ-a BiH ponovio lično Dodik, uz opasku da bi to jedino moglo da otkoči formiranje vlasti, ali i da bošnjački političari naporno rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak.

Džentlmenski sporazum

Saradnja HDZ-a BiH i SNSD-a je, kako je ocijenio Josip Jerković, ostala na dobrom nivou kakav je već godinama.

- Riječ je o određenom džentlmenskom sporazumu o saradnji, kako u Srpskoj tako i na području cijele BiH - rekao je Jerković koji je i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana