Predsjednik VSTS-a o Mektićevom Prijedlogu zakona: Pokušaj preuzimanja kontrole nad pravosuđem

Ž.D.
Predsjednik VSTS-a o Mektićevom Prijedlogu zakona: Pokušaj preuzimanja kontrole nad pravosuđem

SARAJEVO - Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), koji se razmatra u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, predstavlja drski ucjenjivački politički pritisak od strane poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optužnica, kao i pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od strane koalicije koja formirala raniji Savjet ministara, a koja u skladu sa deklaracijom SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTS - a.

Istakao je to predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija komentarišući to što je poslanik SDS-a Dragan Mektić u Parlament po hitnom postupku uputio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu.Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktuelnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. junom, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a provedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Tegeltija naglašava to da je Prijedlog zakona problematičan sa najmanje dva aspekta.

- Prvo, problematičan je u pogledu podnosioca inicijative u liku Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja ocigledni i drski  ucjenjivacki politički pritisak  od strane poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optuznica za korupciju i kojeg očekuje sudjenje. To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju, želi obračunati sa pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama – istakao je Tegeltija.

Dodao je da je ovo očit i za evropske standarde potpuno flagrantan pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od strane političke koalicije koja formirala raniji Savjet ministara. Istakao je da ta koalcija u skladu sa deklaracijom i zaključcima SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTS - a, šaljući im poruku, kao i svim drugim sudijama i tužiocima da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice, što politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju nego o tom govore direktno.

 -U skladu s tim pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog Prijedloga zakona sa evropskim standardima. Moja poruka je da nas ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosuđa i vlastitog ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske – istakao je Tegeltija.

Predstavnički dom Parlamenta BiH obavio je raspravu o zahtjevu Mektića da bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu, po hitnom postupku.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać podsjetila je da je prije osam godina, na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, BiH pristupila strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa u dijalogu sa EU.

-SNSD i stranke u koaliciji sa nama nisu za ovih osam godina, kada je riječ o pravosuđu, odstupili od svog stava.Trenutak hitnosti ima veze sa određenim sudskim i tužilačkim postupcima, a ne sa rješavanjem stanja u pravosuđu. Ovo je realizacija zaključaka SDA od strane SDS-a i PDP-a- rekla je Bursać.Ona je istakla da je riječ o ličnom obračunu i izvršavanju zaključka SDA da treba napraviti promjene u VSTS-u.

-Sve liči na lični obračun. Ovim se realizuju zaključci SDA sa zadnje sjednice Predsjedništva SDA da se izvrše smjene. Možemo ući u ogroman problem - rekla je Novaković Bursać.

Ona je ukazala na tehničke i pravopisne greške u Mektićevom prijedlogu, te istakla da je to dokaz da prijedlog nije studiozno urađen, kako je Mektić tvrdio.

- Ove greške su dokaz da nije radio nikakav tim na izradi ovog prijedloga. Iako jeste tim radio, onda je tim dječaka, a ne stručni tim. Urađeno je na formatu A4 i dva mjeseca se radilo na tome -dodala je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da poslanici u Predstavničkom domu ne mogu uticati na pravosuđe i izbor sudija i da samim tim nema suštinskog strukturalnog efekta.

Poslanik Sanja Vulić (SNSD) rekla je tokom rasprave da je saglasna s namjerom da treba donijeti izmjene i dodala da smatra ispravnim da o tome treba raspravljati detaljno na tematskoj sjednici zakazanoj za 11. mart.

- Čudno mi je da ove kolege podržavaju zakon po hitnoj proceduri danas, na ovakav način. Šta je bitno danas što nije bilo juče i šta je bitno danas što neće biti sutra - upitala je Vulićeva.
Ona smatra da je današnja rasprava, kako je rekla, "tortura nad građanima". Vulićeva je, komentarišući, kako je rekla, drčnost poslanika, pozvala na smjenu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.
- Pozivam kolege, koji ovdje ističu svoje reference da se konačno riješe stranih sudija. Sramno je da se raspravlja o moralu sudija i svi bi trebali prvo da pogledaju sebe - rekla je Vulićeva.
Ona je izrazila sumnju da pojedini poslanici imaju namjeru da zamijene predsjednika Tegeltiju ili nekog drugog ko je na čelu tog tijela.

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić upozorio je da bi usvajanje predloženog zakona, odnosno prestanak mandata članovima VSTS-a, uveo BiH u potpunu pravnu nesigurnost ili anarhiju.

-Ovo je pokušaj revolucije pravde koja donosi veću nepravdu.Lider SDA Bakir Izetbegović je najavio inicijativu da se smijeni predsjednik VSTS -a. Ne znam da li ima neka tajna veza. Zašto se otvara “Pandorina kutija”? To je put u pravnu nesigurnost. Nije lako imenovati nove članove. Ko kaže da se neće izabrati isti ovi. Ako hoćete mijenjamo zakon i da se biraju u Parlamentu- predložio je Stevandić. On se saglasio s mišljenjem Nermina Nikšića da Mektićev prijedlog neće proći u Domu naroda Parlamenta BiH.

Mektić je prigovorio, na kako je rekao, tumačenje njegovog prijedloga mimo konteksta.

- Moja inicijativa nema veze sa posljednjim dešavanjima u BiH. Strukturalni dijalog imamo osam godina, sad opet došli do toga. Slušam diskusije ovdje i pitam se kako krenuti u inicijativu da nešto promijenimo, kad sad već znate da Dom naroda neće prihvatiti . rekao je Mektić.

On se saglasio s mišljenjima poslanika da inicijativa neće ništa drastično promijeniti, ali je pojasnio da mu je namjera da učini nešto dobro.

Branislav Borenović iz PDP-a podržao je Mektićevo objašnjenje da, kako je naveo, vrijeme ističe i da je neophodno preduzeti nešto.
- S obzirom na to da mandat aktuelnog VSTS-a ubrzo ističe, pravo je vrijeme da donesemo nove zakone - rekao je Borenović.

On smatra da je Mektićev prijedlog došao u pravo vrijeme da se riješi set zakona koji će popraviti stanje pravosudnog sistema u BiH.

Tokom rasprave, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH podsjetila je da je Kancelarija visokog predstavnika imenovala VSTS te istakla da, tokom rasprave o hitnoj proceduri, nije čula da je neko to pomenuo.

- Ovaj zakon je temporalnog karaktera, ali se odnosi samo na jedan mandat. Nije imala smisla hitna procedura, trebali smo ostaviti mogućnost da raspravljamo u redovnoj proceduri. Možda bi to bio put za rješenje - pojasnila je Krišto.

Poslanik Adil Osmanović (SDA) podsjetio je da su odbijeni izvještaji o radu VSTS za 2017. i 2018. godinu, dodajući da je to dovoljna poruka članovima VSTS da nešto treba mijenjati.
- Ovo je zaista krajnje vrijeme da povučemo poteze da uozbiljimo rad VSTS-a i da mi kao Parlament BiH pratimo njihov rad i da tražimo od njih da budu nezavisni i apolitični - rekao je Osmanović.
Poslanik Zukan Helez (SDP) podržao je Mektićev prijedlog i hitnu proceduru jer smatra da će u suprotnom prijedlog postati, kako je rekao, pravna anarhija.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP) bio je uzdržan prilikom glasanja za upućivanje prijedloga u hitnu proceduru jer, kako je objasnio, smatra da nema garancije da bi novi članovi VSTS, koji bi na taj način bili izabrani, radili i bili bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana