Predsjednica Srpske u Salcburgu: Oporavak privrede primarni cilj

GS
Foto: RTRS

SALCBURG - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na Evropskom samitu u Salcburgu da se Republika Srpska u epidemiji virusa korona suočava sa dodatnim izazovima te da se prvi izazov odnosi na zaštitu zdravstvenog sistema u uslovima epidemije.

- Drugi izazov se odnosi na obezbjeđivanje uslova da se nastavi život u novonastalim okolnostima, a treći na obrazovni sistem čije funkcionisanje mora da se obezbijedi bez većih opasnosti - navela je ona, prenosi RTRS.

Predsjednica Srpske je naglasila da u svemu tome svaka zemlja mora da ima plan za oporavak, a to je teško jer se ne zna koliko dugo će kriza trajati, ali se zna da će ostaviti posljedice.

Cvijanovićeva je podsjetila da Srpska, odnosno BiH nije članica EU, ali da je solidarnost unutar Evrope veoma važna, ističući oporavak privrede kao primarni cilj.

Ona je naglasila da se nakon šestomjesečne krize izazvane pandemijom virusa korona ne može reći da je izazov prošao, te da je za zemlje Zapadnog Balkana važno da im EU bude podrška, prenijela je Srna.

Cvijanovićeva je istakla da je prvi prioritet spašavanje života, nakon čega se mora vidjeti kako će ponovo biti organizovan život i ukinute sve stroge mjere.

- Sljedeći korak bi bio saradnja za jačanje privrede i socijalnih odnosa. Postoje neke stvari o kojima se malo govori, a to su velike razlike u sposobnosti i potencijalu naših zemalja da izađu na kraj sa nastalim problemima - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je pandemija virusa korona pokazala da je potrebno definisati prioritete, od kojih je jedan zdravstvo, te da je potrebno zajednički štititi stanovništvo.

Cvijanovićeva je navela da Republika Srpska i BiH žele biti dio EU i dijeliti zajedničke vrijednosti.

- Imamo osjećaj da bi nam bilo bolje kada bismo bili u EU, ali kada je riječ o velikim krizama kakva je ova, onda ima različitih pristupa i onda se ne razumijemo tako dobro - poručila je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je sada bitno izvući društvo iz ove krize, te da EU dobro fnkcioniše uprkos teškoj situaciji i neporazumima.

- Shvatam situaciju u ovakvoj krizi, naravno da zemlje članice moraju reagovati na to, njihova pojedinačna odgovornost je bila zaštita njihovih građana. Ali kada je riječ o solidarosti, ona nije postojala na početku. Nakon nekog vremena stvari su se poboljšale što je bilo dobro za naše odnose sa EU - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se sada raspravlja o Evropi budućnosti, te da je optimista.

Cvijanovićeva je ukazala da dolazi iz decentralizovane države, te da nije za centralizaciju.

- Tokom krize imali smo decentralizovanu situaciju u BiH, ali to nije bila prepreka. Sarađivali smo međuetnički uprkos svim poteškoćama, različitim stavovima i mišljenjima o donesenim mjerama - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska dobila veliku pomoć, posebno izdvojivši Austriju i Mađarsku.

Predsjednica Republike Srpske učestvuje na panelu pod nazivom "Evropa, korona i demokratija - opasnosti i šanse", ali osim o tome u Salzburgu će se, između ostalog, raspravljati i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji – upravo u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Alen Šeranić.

Na diskusi "Medicinska istraživanja i pandemija" sutra će učestvovati ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Samit je otvoren porukom austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Tokom samita, koji organizuje Institut regija Evrope, o posljedicama pandemije virusa korona govoriće istaknuti predstavnici politike, privrede i nauke iz Austrije i drugih evropskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije je "Evropa, solidarnost i mir", a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i kancelar Kurc.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana