Predsjednica Srpske u ponedjeljak donosi prve uredbe sa zakonskom snagom

GS
Predsjednica Srpske u ponedjeljak donosi prve uredbe sa zakonskom snagom

BANjALUKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u ponedjeljak će donijeti prve uredbe sa zakonskom snagom koje je prethodno usvojila Vlada Republika Srpske, potvrđeno je u kabinetu predsjednika Republike.

Prije nego što potpiše uredbe, u ponedjeljak će u Palati Republike kako saznaje ATV, Cvijanovićeva održati sastanke sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i resornim ministrima koji će obrazložiti ove uredbe.

Sastancima će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je istovremeno i predsjednik Odbora za ustavna pitanja NSRS i predsjednika Zakonodavnog odbora NSRS.

Narodna skupština proglasila je 28. marta vanredno stanje u Republici Srpskoj zbog situacije izazvane virusom korona, a Cvijanovićeva je tada pojasnila da uvođenjem vanrednog stanja dobija nove nadležnosti da može donositi akte koji imaju zakonsku snagu.

- To podrazumijeva da predsjednik Republike neće raditi samostalno i  to ne znači suspenziju Narodne skupštine - rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da će raditi sa ostalim institucijama, prevashodno sa Vladom Srpske koja će biti predlagač određenih zakonskih rješenja, ali i u dogovoru i konsultacijama sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske.

- Taj dio namjeravam da proširim i da u skladu sa mogućnostima imam redovne konsultacije sa predstavnicima svih parlamentarnih političkih partija i poslaničkih grupa – istakla je Cvijanovićeva prije sedam dana.

Ona je naglasila da će se u vanrednom stanju konsultovati sa timom pravnika kako bi mogli da budu pripremani odgovarajući akti na način da neće biti upitni, a biće lako provodivi.

Odluka o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj stupila je juče na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana