Pravnik i fizičar prekrajaju istoriju

Dragana Orlović
Pravnik i fizičar prekrajaju istoriju

Mostar - Da se na razne načine želi prekrojiti istorija srpskog naroda, svjedoči i najnovija knjiga pod nazivom “Tragom drevnih Bošnjana: bosanska država i nacionalni identitet”, koja je promovisana u Mostaru, a čiji su autori, po profesiji pravnik i fizičar, odlučili da pišu o Bošnjacima kao jedinom i temeljnom narodu u BiH.

U Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto”, autori ove knjige Taner Aličehić i Đenan Galešić ubjeđivali su prisutne na promociji da je “Bosna nacionalni prostor Bošnjaka, koji mogu biti katolici, budisti, Jevreji, pravoslavci, muslimani, agnostici, ateisti ili bilo šta drugo”.

Oni su iznosili i tezu o Bošnjacima kao jedinom i temeljnom narodu u BiH, a Aličehić smatra da je sve drugo “narušavanje bosanske državnosti kroz falsifikovanje istorije i okupaciju”, te “osporavanje bosanskog nacionalnog identiteta, odnosno Bošnjaka kao državotvornog naroda”.

Naveli su i da je namjera njihove knjige da ukaže na “sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države”.

Docent istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Boško Branković kaže da teze koje autori iznose nemaju nikakvo dokumentovano i istorijsko uporište. To što navode o bosanskoj naciji bio je, kako kaže, u stvari projekat Austrougarske i Benjamina Kalaja.

- To je bio pokušaj stvaranja bosanske nacije i nije novina. Istorija se na prostoru BiH i ranije pokušavala iskrojiti. Tako da, šta god da su na tu temu pisali, vjerovatno su se pozivali na knjige iz tog vremena - objašnjava Branković.

Prema njegovim riječima, svi istorijski izvori argumentovano ukazuju na postojanje Srba na ovim prostorima, i to ne samo iz novijeg vijeka, već i iz starijeg perioda.

- Postojanje srpskog naroda dokumentuju i turski i vizantijski izvori - objašnjava Branković i dodaje da u današnje vrijeme svi hoće da budu istoričari, a da bi mnogo bolje bilo kada bi svi radili svoj posao.

On ističe da su ovakve knjige u stvari samo dobar marketinški potez, ali bez istorijske podloge.

- To nije istorijska, već komercijalna knjiga, koja će se sigurno dobro prodati. Evo, autori su već dobili pažnju, a knjigu će kupiti i Srbi i Hrvati da bi vidjeli šta je to napisano i kako bi isto opovrgavali - zaključio je Branković.

Biografija autora

Taner Aličehić završio je Gimnaziju u Mostaru, a diplomirao je fiziku na Univerzitetu u Ženevi. Proveo je duži niz godina u finansijskom sektoru radeći na tržištima kapitala, a sada radi kao savjetnik za strateška pitanja u privatnom i javnom sektoru. Član je Upravnog odbora Bošnjačkog instituta i Centra za strateške studije Foruma Bosna.

Đenan Galešić iz Mostara je diplomirani pravnik, ima akademsko zanimanje i samostalno se bavi istraživačkim radom, sa posebnim fokusom na istoriju BiH, te religije i njen uticaj na formiranje nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana