Pravni zastupnik Eparhije crnogorsko-primorske: Ne očekujem ništa dobro od Ustavnog suda Crne Gore

Politika
Pravni zastupnik Eparhije crnogorsko-primorske: Ne očekujem ništa dobro od Ustavnog suda Crne Gore

BEOGRAD - Pravni zastupnik Eparhije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić izjavio je da ne očekuje ništa dobro od Ustavnog suda Crne Gore kada je u pitanju ocjena ustavnosti nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovijesti, jer je taj sud, kako je naveo, pod kontrolom izvršne vlasti.

- Izrada inicijative za ocjenu ustavnosti je u toku. Iskreno, ne očekujem ništa dobro od Ustavnog suda jer je pod kontrolom izvršne vlasti, zato što je projekat ovog zakona usmjeren protiv SPC kao jedine kanonske i taj projekat podrazumijeva to da su sve društvene i pravosudne poluge u tom pravcu obračuna sa Crkvom, njenog razbaštinjavanja i uništenja - kaže Kavarić.

On ističe i da je u Vladi Crne Gore prisutna nervoza i da je priča o potpisivanju ugovora Crkve sa državom sračunata za novu prevaru Crkve, kako bi ona iz pozicije straha, dovođenjem u podređen i neravnopravan položaj, uprkos već stečenim pravima, morala prihvatiti sva necrkvena i neustavna rešenja koja joj se pokušavaju nametnuti.

On naglašava i da u Eparhiji crnogorsko-primorskoj nema nikakve dileme da je srpski patrijarh Irinej "na tronu svetih srpskih patrijarha, nasljednika Svetoga Save", kao i da je ta eparhija jedna od eparhija SPC koja deluje u Crnoj Gori.

- Zbog toga nema sumnje da patrijarh srpski u Crnoj Gori nije gost, već domaćin i pastir stada slovenskoga, kao prvi među jednakima, koga poštujemo kao glavu naše svete crkve u Crnoj Gori - rekao je Kavarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana