Poznata lica bliža biračima

Darko Momić
Poznata lica bliža biračima

BANjALUKA - Demokratski savez - Demos i Socijalistička partija Srpske najpoznatiji su, ali ne i jedini novi politički subjekti koji su se prijavili za učešće na novembarskim lokalnim izborima.

Pored Demosa i SPS-a, na ovogodišnjim izborima učestvovaće 130 političkih stranaka ili tridesetak više nego na lokalnim izborima 2016. godine na kojima su učestvovale 102 partije.

Među njima su Demokratski centar RS, Otadžbinska stranka, Radnička partija, Re-balans, Krug, Snaga omladinske svijesti, Novo doba, Vaš pokret, Pokret Volimo Srpsku, Lijevo krilo...

S druge strane, među strankama koje su nekada imale zapaženu ulogu na političkoj sceni Srpske, a čije učešće na ovogodišnjim izborima je svedeno na minimum najpoznatija je sigurno Partija ujedinjenih penzionera RS koja je u nekoliko saziva imala i svoje poslanike u republičkom parlamentu. PUP RS ove godine će odborničku listu imati samo u Banjaluci, a slična situacija je i sa Savezom za demokratsku Srpsku na čijem čelu je bivši predsjednik Narodne skupštine RS i bivši lider SDS-a Dragan Kalinić čija stranka će učestvovati na izborima u svega nekoliko lokalnih zajednica u Srpskoj.

Prema ocjenama naših sagovornika, nove stranke na čijem čelu su poznata politička imena poput Demosa kojim rukovodi bivši zamjenik predsjednika DNS-a i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i SPS-a čiji je lider nekadašnji funkcioner Socijalističke partije i aktuelni poslanik u NSRS Goran Selak imaju veće šanse za izborni uspjeh, nego nove stranke koje vode široj javnosti nepoznata lica.

Naši sagovornici objašnjavaju i da stranke poput PUP-a RS koje su nekada imale određen uticaj gube na popularnosti i nalaze se pred gašenjem zbog lošeg rukovođenja.

Politikolog Ljubinko Jović smatra da je čitava zbrka u vezi sa nastajanjem, mijenjanjem, cijepanjem i gašenjem partija suviše komplikovana i zamara prosječnog glasača.

- Ovakva atomizacija političke scene razuđuje glasačko tijelo i onemogućava pojavljivanje ozbiljnijih partija, a male partije nemaju ozbiljan koalicioni potencijal i lakše ih je kontrolisati - kaže Jović.

On dodaje da ne treba biti u zabludi da veliki broj partija nudi i raznolikost i nova rješenja za postojeće probleme.

- Partije su sve više ideološki neutralne, drže se takozvanog “centra” kako bi bile prihvatljive što širem spektru ljudi - kaže Jović.

Kada je riječ konkretno o Demosu i SPS-u, Jović ne želi da prognozira njihov rezultat, ali kaže da imaju veće šanse, nego neke potpuno nepoznate, ističući da će ove dvije partije na lokalnim izborima stvarati infrastrukturu za parlamentarne izbore 2022. godine.

Bivši predsjednik SP-a, a sada lider novoformiranog Saveza penzionera i potomaka Dragutin Ilić kaže da je za sunovrat Partije ujedinjenih penzionera najodgovornije njeno rukovodstvo. On dodaje da je veliki broj članova PUP-a od njega tražilo da se politički aktivira zbog čega je i osnovao Savez na čijem je čelu.

- Nekadašnji lider PUP-a Ilija Stevančević iskoristio je i na kraju uništio tu partiju, nakon čega je osnovao Penzionerski demokratski savez koji, kao što vidite, uopšte ne učestvuje na ovim izborima, kao što ni PUP nije učestvovao na opštim izborima 2018. godine - kaže Ilić.

“Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će”

Među strankama koji se prvi puta pojavljuju na izborima nalazi se i stranka potpuno neobičajenog naziva  - “Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će”.

Ova stranka prijavila se za učešće na izborima u Bijeljini, a njen lider Boban Lazić kandidat je za gradonačelnika najvećeg grada u Semberiji. Lazić kampanju vodi uglavnom preko društvene mreže “Fejsbuk” putem koje najavljuje pobjedu u trci za gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana