Pozdravljena raspodjela sredstava MMF-a

Srna
Pozdravljena raspodjela sredstava MMF-a

SARAJEVO - Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ pozdravili su odluku Savjeta ministara o raspodjeli zajma od 330 miliona evra Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u skladu sa postojećim dogovorom.

“Upravni odbor PIK-a poziva na transparentnost i odgovornost prilikom trošenja javnih sredstava i međunarodne pomoći u svakom momentu, a posebno tokom krize. Od suštinskog je značaja da se koordinišu aktivnosti s nadležnim organima na nivou BiH, kako bi se međunarodna pomoć dostavila na adekvatan i efikasan način”, saopšteno je danas iz OHR-a nakon dvodnevne sjednice PIK-a.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a izrazili su zabrinut zbog izvještaja o sumnjivim nabavkama tokom trajanja pandemije u iznosima od nekoliko miliona KM, navodeći da se to odnosi i na trošenje javnih sredstava poreskih obveznika, kao i na trošenje sredstava iz zajmova i grantova međunarodne zajednice.

U saopštenju se navodi da Upravni odbor PIK-a poziva organe vlasti na nivou BiH da usvoje izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje imaju za cilj bolje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i da usvoje mjere preporučene u Strategiji za razvoj sistema javnih nabavki za period od 2016. do 2020. godine.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je napore vlasti na svim nivoima u borbi protiv pandemije kovid-19, koji su doprinijeli sprečavanju širenja zaraze i minimiziranju broja smrtnih slučajeva, ističući da je stavljanjem po strani aktuelne političke nesuglasice, funkcionisanje institucija zaduženih za donošenje odluka na nivou BiH imalo ključnu ulogu u toj borbi, navodi se u saopštenju.

Na sjednici Upravnog odbora PIK-a pozdravljeno je ukidanje vanrednog stanja u entitetima i Brčko distriktu i vraćanje vlada i skupština radnim aktivnostima u skladu s uobičajenim procedurama.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a pozdravili su i inicijativu Predsjedništva BiH da predvodi reforme s ciljem ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, te su izrazili zahvalnost Kolegijumu za evropske integracije u pogledu vođenja ove inicijative ka njenoj realizaciji.

Upravni odbor PIK-a pozvao je političke i institucionalne lidere da bez odgađanja pripreme metodologiju Programa integrisanja BiH u EU, imenuju Vladu Federacije BiH /FBiH/, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Livanjskog kantona, te da pripreme i sprovedu lokalne izbore u cijeloj zemlji, obezbjeđujući i njihovo sprovođenje na slobodan, pošten i bezbjedan način u skladu sa evropskim standardima.

Sa sjednice je poručeno i da se bez odgađanja sprovede odluka u predmetu “Sejdić i Finci”, kao i s tim povezane odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je, naveli su, i dalje neispunjena obaveza nakon više od deset godina, te da se ojača saradnja između svih nivoa vlasti u BiH i obezbijede odgovarajuća sredstva za rukovođenje migracijama.

Upravni odbor PIK-a pozvao je organe vlasti BiH da sprovedu potrebne reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su, kako je rečeno, dio programa EU intergracija.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a naglasili su da su reforme u oblasti pravosuđa osnovni prioritet i izrazili opredijeljenost međunarodne zajednice da pomogne organima vlasti BiH u tim nastojanjima.

U saopštenju se navodi da Upravni odbor PIK-a poziva političke stranke koje imaju svoje predstavnike u parlamentu BiH da pokažu opredijeljenost za sprovođenje reforme pravosuđa, uključujući i aktivnosti Istražne komisije Predstavničkog doma BiH za procjenu stanja u pravosuđu BiH.

Na sjednici je primljena k znanju potreba da se izvrši reforma Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, te su pozvani svi organi vlasti da što prije obezbijede donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u.

Upravni odbor PIK-a apelovao je na vlasti BiH da što prije usvoje budžet BiH za ovu godinu kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje institucija na nivou BiH, uključujući i Centralne izborne komisije /CIK/, kao i obavljanje njihovih ustavnih i pravnih nadležnosti.

Nakon prezentacije o situaciji u Mostaru koji je osam godina bez Gradskog vijeća, Upravni odbor PIK-a je pozvao političke aktere da hitno sprovedu odgovarajuće odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa lokalnim izborima u tom gradu.

Politički akteri su pozvani i da pronađu prihvatljiv dogovor u okviru roka koji je utvrdio Evropski sud, te da obezbijede da se ove godine u Mostaru održe slobodni i demokratski izbori prvi put nakon 2008. godine, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Upravni odbor PIK-a podsjetio sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika, te potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor PIK-a je, navodi se u saopštenju, podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne, obavezujuće i da se moraju sprovoditi.

U saopštenju je navedeno i da je Upravni odbor ponovio da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za obezbjeđenje sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te naglasio potrebu za punim sprovođenjem programa “pet plus dva”, što je i dalje uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

Na sjednici je pozdravljeno uspostavljanje socio-ekonomske radne grupe.

“Upravni odbor PIK-a, osuđuje kontinuirane prijetnje organa vlasti Republike Srpske da će se povući iz državnih institucija i blokirati procese donošenja odluka na nivou BiH, te u tom smislu izražava svoju punu podršku radu Ustavnog suda BiH i njegovih sudija”, navodi se u saopštenju.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a poručili su da svi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni za vrijeme trajanja sukoba u BiH tokom devedesetih godina ne smiju biti zaboravljeni i da svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde, te pozivaju političke lidere i izabrane zvaničnike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sjećanja na događaje i žrtve bila upriličena na dostojanstven način.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a sastali su se juče i danas putem video-linka, a sljedeći sastanak je najavljen za 1. i 2. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana