Potvrđeno iz Fonda zdravstvenog osiguranja: Građani Srpske u izolaciji imaju pravo na bolovanje

A. J. R.
Potvrđeno iz Fonda zdravstvenog osiguranja: Građani Srpske u izolaciji imaju pravo na bolovanje

BANjALUKA - Građani Republike Srpske koji su zaraženi virusom korona, kao i oni kojima je izrečena mjere samoizolacije 14 dana, imaju pravo na bolovanje, a osiguraniku će biti isplaćeno od 70 do 90 odsto plate.

U Fondu zdravstvenog osiguranje RS ističu da je prema Pravilniku o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad predviđena i mogućnost bolovanja zbog sprovođenja propisanih mjera obavezne izolacije kao kliconoše ili pojava zarazne bolesti u njegovoj okolini.

- Osiguranicima kojima su rješenjem propisane mjere izolacije imaju pravo na bolovanje. Naknadu plata za bolovanja do 30 dana finansira poslodavac, a za bolovanja duže od mjesec naknadu plate poslodavcima refundiramo mi - pojašnjavaju u Fondu zdravstva.

Dodaju da inače Fond zdravstva za bolovanja duža od 30 dana poslodavcima refundira neto platu u iznosu od 70 odsto, osim za posebne slučajeve, poput zaraznih bolesti i slično, kada poslodavcima refundira neto platu u iznosu od 90 odsto.

- Kako je definisano ovim pravilnikom, ukoliko je nesposobnost za rad prouzrokovana izolovanošću kao kliconoše ili pojave zarazne bolesti u njegovoj okolini, Fond poslodavcima za bolovanja koja su duža od 30 dana refundira neto platu u iznosu od 90 odsto - kazali su u Fondu.

Podsjećaju da je istim pravilnikom regulisano da poslodavac za bolovanja do 30 dana isplaćuje platu u iznosu od 70 do 90 odsto, a da poslodavac u skladu sa svojim aktima sam odredi iznos u pomenutom rasponu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana