Potvrđeno da Stanišić i Župljanin služe kazne u Poljskoj

Srna
Potvrđeno da Stanišić i Župljanin služe kazne u Poljskoj

Hag - Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti Banjaluka Stojan Župljanin služe u Poljskoj zatvorske kazne na osnovu odluka predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmela Ađijusa.

U odlukama se navodi da je Ministarstvo pravde Poljske u pismu Sekretarijatu izrazilo spremnost da Stanišić i Župljanin zatvorske kazne odsluže u ovoj zemlji, saopšteno je danas iz Mehanizma.

Ađijus je pozvao sekretara Mehanizma da uputi zvanični zahtjev Vladi Poljske da primijeni ovu odluku, te da, ukoliko pristane, obavijesti Stanišića i Župljanina i preduzme sve potrebne mjere za njihovo prebacivanje u tu zemlju.

Odluku je Ađijus za Stanišića donio 7. juna, a dan ranije za Župljanina. Obje odluke objavljene su 13. avgusta.

Mediji u Republici Srpskoj javili su ranije da su Stanišić i Župljanin u avgustu prebačeni iz pritvorske jedinice u Sheveningenu u zatvor u Poljsku na izdržavanje zatvorske kazne od po 22 godine koju im je izrekao Haški tribunal.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u junu 2016. godine prvostepenu presudu, te osudilo Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora zbog ratnih zločina u BiH.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Hagu počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. godine izrečena im je prvostepena presuda.

Stanišić se u martu 2005. godine dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. godine u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu.

Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. decembra 1999. godine bila je zapečaćena do 13. jula 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana