Potvrđena smjena Gordane Tadić sa pozicije glavnog tužioca BiH

GS
Potvrđena smjena Gordane Tadić sa pozicije glavnog tužioca BiH

SARAJEVO - Drugostepena diciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BIH odbila je žalbu Gordane Tadić te potvrdila odluku prvostepene komisije o njenoj smjeni sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Iz VSTS- a je saopšteno da je Tadićevoj potvrđena i izrečena disciplinska mjera premještanje s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

-Protiv odluke Drugostepene komisije VSTS-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTS-a BiH - saopšteno je iz VSTS-a.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca protiv Gordane Tadić, donijela je odluku i utvrdila disciplinsku odgovornost tužene zato što je propustila da postupi u skladu sa relevantnim odredbama TCMS-u te propustila da predduzme potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira.

Takođe, Tadićeva je odgovorna jer je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera zaposlenika Tužilaštva BiH .

Članovi Drugostepene komisije su Slavo Lakić, Mustafa Šabić i Sanin Bogunić.

Vlado Adamović, advokat Gordane Tadić, rekao je za „Avaz“ da će se žaliti na odluku Drugostepene komisije.

Adamović kaže da je Drugostepena odluka samo prepisana od Prvostepene komisije VSTV-a, koja je paušalna.

- Nikakvo obrazloženje nije posebno dato. Mi ćemo se žaliti. Slijedi žalba na sankciju VSTS-u i to je to. Ovo nije pravosnažna odluka. Konačnu riječ će dati Visoki sudski i tužilački savjet u punom sastavu - kaže Adamović.

Od kada postoji institucija Tužilaštva BiH od januara 2003. nijedan glavni tužilac nije dočekao kraj mandata.

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je tu funkciju obavljao do 2008, kada je otišao na bolovanje a kasnije i podnio ostavku. Naknadno je navodio pritiske kojim aje bio izložen.

Njegov nasljednik Milorad Barašin je smijenjen jer je imao neprimjerene kontakte sa osobama koje su krijumčarile oružje. Barašina je naslijedio Goran Salihović, ali i on je 2016. suspendovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana