Potvrđena optužnica za ubistvo srpskih boraca kod Brčkog

Srna
Potvrđena optužnica za ubistvo srpskih boraca kod Brčkog

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Hazima Fazlovića i Ramiza Plajića tereti za mučenje i ubistvo 11 zarobljenih srpskih vojnika na području Brčkog.

U odnosu na Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Plajkića, Ivu Anđelinovića i Bahriju Fazlovića druga tačka optužnice je odbijena.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su da su kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade takozvane Armije BiH za vrijeme rata postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje regulišu postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata.

Optužnica ih tereti da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište iz zasjede zarobili 11 pripadnika Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske, koje su potom mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede, nakon čega su ih upotrebom vatrenog oružja, te odsjecanjem glava lišili života.

Hindić, Frančešević, Plakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović optuženi su da su u svojstvu komandanata Operativne grupe jedan - Bosanska Posavina 108. pješačke brigade HVO-a, te 108. motorizovane brigade takozvane Armije BiH znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili da preduzmu neophodne i razumne mjere kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin.

Optuženima se na teret stavlja krivično djelo zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana