Potvrđen uzrok smrti šest ljudi stradalih u kući u Brčkom, jedno povrijeđeno dijete u teškom stanju

Jelena Stanić
Foto: Anadolija

BRČKO - Trovanje ugljen-monoksidom zvanično je uzrok smrti šest osoba koje su juče stradale u porodičnoj kući u Brčkom, potvrđeno je iz tamošnjeg tužilaštva.

Obdukcija je urađena po naredbi Tužilaštva distrikta kako bi se utvrdili pravi uzroci smrti višečlane porodice.

U porodičnoj kući u naselju Suljagića sokak  juče ujutru došlo je do požara u kojem su, kako je „Glasu Srpske” potvrđeno, stradali muškarac M.B. (58), žene Z.B. (56), M.S. (32) i djevojčice R.S. (16) i  F.S. (14) te dječak. Š.S.(14).

-Rezultati obdukcije stradalih u Suljagića sokaku pokazuju da je riječ o trovanju ugljen-monoksidom. Naređeno je toksikološko vještačenje i vještačenje uzroka požara po vještaku protivpožarne struke. Rezultati do sada provedenih radnji pokazuju da požar nije podmetnut od trećih osoba - kazao je sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović,.

Prvobitne informacije su govorile da su povrede zadobile četiri osobe, međutim taj broj se povećao na njih sedam. Riječ je o maloljetnicima od kojih je šest smješteno u bolnici u Brčkom, dok je jedan dječak, koji se još uvijek vodi kao N.N. osoba, uz pretpostavku da je starosti oko pet godina, u veoma teškom stanju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

-Pacijent se nalazi na Klininici za dječije bolesti, u jedinici intenzivne njege. Na mehaničkoj je ventilaciji, nestabilnih parametara i riječ je o vrlo teškom zdravstvenom stanju- izjavila je za portal Kliks portparol tuzlanskog UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović.

Očekue se otpust šest maloljetnih osoba iz brčanske bolnice.

-Dalju skrb i smještaj šest maloljetnih osoba preuzelo je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta. Njima je obezbijeđen smještaj, hrana, odjeća, obuća, psihološka podrška i njegovatelji. Njihov status će na ovakav način biti riješen dok im lokalna zajednica ne obezbijedi alternativni smještaj ili adaptaciju postojeće kuće u kojoj su živjeli - kazao je šef Brčanskog odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić.

Još uvijek nije poznato kada će biti obavljen ukop šest smrtno stradalih osoba, ali taj dan će u Brčkom biti proglašen danom žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana